Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Google παρουσίασε την πρώτη beta έκδοση του δικού της web browser, με το όνομα Chrome

Τώρα κάποια σχέση έχει το υλικό χρώμιο που συναντάμε συχνά στα αυτοκίνητα 🚗 με τα γενέθλια ενός δημοφιλούς προγράμματος για την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Και κάτι ακόμα που ζείτε και χωρίς να σας το πούμε: Εάν ανοίξετε περισσότερες από 100 καρτέλες στο πρόγραμμα, εμφανίζεται ένα 😀 emoticon στη δεξιά πλευρά του παραθύρου!

Στις 02.09.2008, η Google παρουσίασε την πρώτη beta έκδοση του δικού της Web browser, με το όνομα Chrome. Η τελική «ήλθε» στις 11 Δεκεμβρίου του 2008.

Την ίδια ημέρα η Google ξεκίνησε τη διάθεση ένα μεγάλο μέρος του πηγαίου κώδικα του Chrome, μέσω του open source project «Chromium».

Η πρώτη έκδοση beta του προγράμματος περιήγησης Chrome ήταν διαθέσιμη μόνο για Microsoft Windows. ‘Έπειτα από έναν χρόνο και κάτι ο Chrome έγινε διαθέσιμος για Linux και το macOS.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φήμες για τη δημιουργία ενός προγράμματος περιήγησης από την Google. Διαδικτυακά περιοδικά και αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευαν άρθρα με τα οποία ενημέρωναν ότι η Google προσέλαβε μεταξύ άλλων πρώην προγραμματιστές του IE της Microsoft.

Στην αρχή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Eric Schmidt ήταν κατά της δημιουργίας ενός τέτοιου προγράμματος περιήγησης. Οι συνιδρυτές της Google (Sergey Brin και Larry Page) προσέλαβαν μερικούς προγραμματιστές από τον Mozilla Firefox. Αυτοί δημιούργησαν μια πρώιμη μορφή του Chrome, την οποία και παρουσίασαν στον CEO της Google, ο οποίος εν τέλει άλλαξε γνώμη.

Η ανάπτυξη του προγράμματος περιήγησης ξεκίνησε το 2006 με επικεφαλής τον Sundar Pichai (σημερινός CEO της Google και της μητρικής εταιρείας Alphabet Inc.

Ο Glen Murphy, ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας ανάπτυξης του Chrome, είχε πει ότι είχε ζητηθεί από τα μέλη της ομάδας να πουν κάποιο τυχαίο όνομα, αλλά κανένα από αυτά δεν άρεσε στην ομάδα, έως ότου κάποιος από τους επικεφαλής της ομάδας πρότεινε το «Chrome». Πρότεινε αυτό το όνομα γιατί ήταν επηρεασμένος από το χρώμιο, υλικό που συναντάτε σε αξεσουάρ αυτοκινήτου.
Αργότερα, σε μια άλλη αποκάλυψη του Sundar Pichai, φάνηκε ότι η αγάπη για το αυτοκίνητα δεν ήταν ο μόνος λόγος που επιλέχθηκε αυτό το όνομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το όνομα Chrome αναφέρεται στο γραφικό περιβάλλον του προγράμματος. Το λογότυπο του Google Chrome χρησιμοποίησε τα χρώματα του λογότυπου της ίδιας της Google.

Το Chrome τους πρώτους εννέα μήνες από την επίσημη κυκλοφορία του, χρησιμοποιούνταν από περίπου 30 εκατομμύρια άτομα. Στις αρχές του 2010 έφθασε τους 120 εκατομμύρια χρήστες. Η ταχύτητα του προγράμματος περιήγησης Chrome ήταν ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από την ανάπτυξή του, όπως και οι περισσότερες από 8.500 επεκτάσεις και τα περίπου 1.500 θέματα/σχέδια.

Τον Φεβρουάριο του 2012, η Google κυκλοφόρησε τον Chrome για χρήστες Android και τον Ιούνιο του 2012, η Google για iOS.

Η επόμενη σημαντική εξέλιξη για το Chrome, συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν κυκλοφόρησαν οι εφαρμογές του Chrome. για Android και iOS κινητές συσκευές.

Τον Μάιο του 2018, η Google ανακοίνωσε τη δυνατότητα του Chrome να εκτελεί τις εφαρμογές Linux.

Μέχρι τον Μάιο του 2019, το Chrome είχε περίπου το 70% της αγοράς προγράμματος περιήγησης.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computers #chrome #firefox #internet #ie #Chromium #Google #browsers

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment