Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία Xerox υπέβαλε αγωγή (150 εκ. δολαρίων) κατά της Apple Computer

Στις 15.12.1989 η εταιρεία Xerox υπέβαλε αγωγή (150 εκ. δολαρίων) κατά της Apple Computer Inc., κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε παράνομα στους υπολογιστές Macintosh και Lisa, πνευματική ιδιοκτησία της Xerox σχετικά με το γραφικό περιβάλλον.

Η Xerox υποστήριζε ότι το λ/σ για τους υπολογιστές Lisa και Macintosh προερχόταν από εργασίες που έγιναν αρχικά από μηχανικούς της Xerox και ότι χρησιμοποιήθηκε από την Apple χωρίς άδεια.

Οι προσωπικοί υπολογιστές της Xerox δεν ήταν εμπορικά επιτυχείς και για πολλά χρόνια η εταιρεία δεν προσπάθησε να υποστηρίξει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το γραφικό περιβάλλον υπολογιστή που είχε κατασκευάσει στις αρχές τις δεκαετίας του ΄70.

Στις 17.03.1988 η Apple Computer υπέβαλε αγωγή κατά της Microsoft με αιτιολογία την παραβίαση, από τη μεριά της Microsoft, των πνευματικών δικαιωμάτων για το γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) του λειτουργικού συστήματος της Apple.

Αξίζει να σημειωθεί ότι: ενώ ήταν σε εξέλιξη η παραπάνω αγωγή μεταξύ των δύο εταιρειών, η εταιρεία Xerox άσκησε αγωγή εναντίον της Apple ισχυριζόμενη ότι η Apple είχε παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα (δεν ήταν κατοχυρωμένα) της Xerox για το γραφικό περιβάλλον σε ένα υπολογιστικό σύστημα.

Η Xerox είχε προσκαλέσει την ομάδα σχεδιασμού του Macintosh -στο ερευνητικό εργαστήριο PARC- για να δει τους υπολογιστές με γραφικό περιβάλλον. Αυτές οι επισκέψεις είχαν μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη του γραφικού περιβάλλοντος του Macintosh.

Η αγωγή της Xerox φάνηκε στην ουσία να είναι μια αμυντική κίνηση για να διασφαλίσει ότι εάν η Apple κέρδιζε την αγωγή απέναντι στην Microsoft, τότε αυτό θα ήταν μια απόδειξη ότι το look and feel («εμφάνιση και αίσθηση») του γραφικού περιβάλλοντος μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Σε εκείνη την περίπτωση η Xerox θα ήταν ο κύριος δικαιούχος, αντί της Apple μιας και η Xerox ήταν η πρώτη που παρουσίασε έναν υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον. Η αγωγή της Xerox προς την Apple απορρίφθηκε, για διάφορους νομικούς λόγους και η Xerox βρέθηκε από εφευρέτης του GUI να έχει «χάσει το τρένο» της γιγάντωσης των δύο άλλων εταιρειών.

Τελικά το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή με το αιτιολογικό ότι δεν μπορείς να κατοχυρώσεις πνευματικά δικαιώματα για «look and feel» ενός user interface.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory  #xerox #apple #gui #graphic #interface

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment