Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία Trek παρουσίασε το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο usb stick

Στη φωτογραφία βλέπετε το πρώτο usb στικάκι που κυκλοφόρησε στον κόσμο, με χωρητικότητα 8MB.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2000, μία μικρή εταιρεία από την Σιγκαπούρη, η Trek, παρουσίασε στην έκθεση Cebit στην Γερμανία, μία μικρή συσκευή που θα έφερε την επανάσταση στην αποθήκευση και μεταφορά αρχείων. Το ThumbDrive είναι το πρώτο USB Stick που θα μπει σε παραγωγή.

Μία εφεύρεση που τα επόμενα χρόνια κατήργησε μία σειρά από άλλα μέσα, όπως τα εξωτερικά floppy drives, CD και DVD recorders. Και χάρη στην οποία, σήμερα δεκάδες GB δεδομένων χωράνε σε μία μικρή θήκη στο πορτοφόλι.

Στα 1998, μόλις δύο χρόνια από την εμφάνιση της θύρας USB και χρονιά κυκλοφορίας των Windows 98, οπότε αυτός ο τύπος θύρας γίνεται η σταθερά των plug and play συσκευών, «γεννήθηκε» μία απλή αλλά και επαναστατική ιδέα: η κατασκευή μίας εξωτερικής συσκευής αποθήκευσης USB, σε μέγεθος μπρελόκ. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν κύκλωμα μνήμης που να διατηρεί τα δεδομένα και χωρίς ρεύμα (non-volatile), ένας ελεγκτής και το βύσμα για τη σύνδεση στη θύρα USB.

Ένα πλαστικό περίβλημα αρκούσε για την προστασία τους. Εφόσον μπορούσε να αξιοποιήσει τη λειτουργία plug and play των Windows, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να συνδεθεί στη θύρα του υπολογιστή και να αναγνωριστεί άμεσα σαν εξωτερική μονάδα αποθήκευσης. Κάπως έτσι γεννήθηκε το USB stick.

Η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να ολοκληρώσει μία τέτοια εφαρμογή και να την βάλει σε εμπορική χρήση, ήταν η Trek Technology, μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση στη Σιγκαπούρη. Το Trek ThumbDrive, με 8ΜΒ στην αρχική του έκδοση, χωρούσε σχεδόν εξαπλάσια δεδομένα από μία δισκέτα 3,5” και είχε μόλις ένα κλάσμα του μεγέθους της, χωρίς να χρειάζεται συσκευή για να γίνει η ανάγνωση/εγγραφή.

Η επιτυχία του ThumbDrive ήταν τόσο άμεση και γιγαντιαία, ώστε η Trek μετατράπηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από μία εταιρεία των πέντε εργαζομένων σε πολυεθνική με γραφεία σε όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου.

-Σχετικά με την ευρεσιτεχνία του ThumbDrive-
Το τεράστιο ενδιαφέρον και η δημοφιλία του ThumbDrive οδήγησε στην παραγωγή παρόμοιων συσκευών από άλλους κατασκευαστές σε πολλά μέρη του κόσμου, κάτι που συνέβη λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του. Υπήρξαν επίσης αξιώσεις από ανταγωνιστικές εταιρείες σχετικά με την εφεύρεση του usb stick. Για παράδειγμα, η κινεζική εταιρεία Netac Technology ισχυρίστηκε ότι εφηύρε τη μονάδα flash USB.

Τον Απρίλιο του 2002 η εταιρεία Trek έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ThumbDrive από το αντίστοιχο γραφείο της Σιγκαπούρης. Έπειτα η Trek ξεκίνησε μια από δικαστικές διαμάχες, κάνοντας αγωγές κατά τεσσάρων εταιρειών που παραβίασαν τα δικαιώματα που προέρχονταν από το κατοχυρωμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Trek. Για το usb flash. Το 2005 το Ανώτατο Δικαστήριο της Σιγκαπούρης αποφάνθηκε υπέρ της Trek.

Η Trek για να προστατεύσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το ThumbDrive εκτός Σιγκαπούρης, έπρεπε να αποκτήσει σταδιακά προστασία ευρεσιτεχνίας σε άλλες χώρες, καθώς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι έγκυρα μόνο στη χώρα που δόθηκαν. Μέχρι να καταφέρει η Trek να κάνει αιτήσεις για την ευρεσιτεχνία σε διάφορες χώρες, μια χρονοβόρα διαδικασία , το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Trek στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακλήθηκε το 2005.

Νωρίτερα από το 2000 συνέβησαν τα ακόλουθα μια και πολλοί έχουν δηλώσει ότι είναι ο εφευρέτης της μονάδας flash USB. Στις 5 Απριλίου 1999, ο Amir Ban, ο Dov Moran και ο Oron Ogdan της M-Systems, μιας ισραηλινής εταιρείας, υπέβαλαν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο “Architecture for a Universal Serial Bus-Based PC Flash Disk”. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χορηγήθηκε στη συνέχεια στις 14 Νοεμβρίου 2000 και αυτά τα άτομα έχουν συχνά αναγνωριστεί ως οι εφευρέτες της μονάδας flash USB.

Επίσης, το 1999, ο Shimon Shmueli, μηχανικός της IBM, υπέβαλε μια αίτηση ευρεσιτεχνίας βεβαιώνοντας ότι ήταν αυτός που είχε εφεύρει τη μονάδα flash USB. Επίσης, ο Pua Khein-Seng, ένας Μαλαισιανός μηχανικός, έχει επίσης αναγνωριστεί από κάποιος ως ο πιθανός εφευρέτης του usb stick.

Ωστόσο για την «πατρότητα» του usb stick, παρότι έχουν υπάρξει πολλές δικαστικές διαμάχες/αγωγές, το ερώτημα ποιος ήταν ο πρώτος που εφηύρε τη μονάδα flash USB δεν έχει διευθετηθεί οριστικά και υπάρχουν πολλές αξιώσεις.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #flashmemory #memory #ThumbDrive #usbdrive #usbstick

 

Πηγή κειμένου

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment