Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία Osborne Computer κυκλοφόρησε τον Osborne 1

Με οθόνη 5 ιντσών, μικρότερη και από αυτή ενός σημερινού smartphone, με 10,7 κιλά και με πολλές επιλογές σε λογισμικό ο Osborne 1, θεωρείται ο πρώτος εμπορικά portable microcomputer!

Έμοιαζε με χαρτοφύλακα, όμως ήταν ένας φορητός υπολογιστής μεν, χωρίς μπαταρία δε. Που σήμαινε ότι θα έπρεπε να τον μεταφέρουμε σε ένα σημείο που να υπάρχει κοντά πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις 03.04.1981 η Osborne Computer Corporation κυκλοφόρησε τον Osborne 1. Αναπτύχθηκε και πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της εταιρείας Adam Osborne και σχεδιάστηκε από τον Lee Felsenstein. Διέθετε το λειτουργικό σύστημα CP/M 2,2 και η αρχική του τιμή ήταν 1.795$.

Το «φαινόμενο Osborne»

Το «Osborne effect» είναι ένας όρος που επινοήθηκε τη δεκαετία του 1980 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις έως και σήμερα, προερχόμενος από την εποχή του Osborne Computer. Ο όρος προσπαθεί να περιγράψει αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος που πουλά ένα προϊόν ανακοινώνει την αντικατάστασή του, πολύ πριν το νέο προϊόν είναι έτοιμο προς πώληση. Έτσι το φαινόμενο Osborne παρουσιάζετε όταν εταιρείες και ιδιώτες σταματούν να αγοράζουν το υπάρχον προϊόν, διότι αναμένουν να βγει το νέο.

Ο Adam Osborne έδωσε άθελα το όνομά του σε αυτό το φαινόμενο, γιατί όπως είχε ακουστεί τότε, ανακοίνωσε τον διάδοχο του υπολογιστή Osborne 1 προτού είναι έτοιμος προς πώληση ο υπολογιστής Osborne 2. Αυτή ήταν μια ωραία ιστορία, αλλά τελικά δεν ήταν αλήθεια όπως επεσήμανε το 2005 ο δημοσιογράφος Robert X Cringley στη στήλη του στο περιοδικό InfoWorld.

Όπως σημείωσε ο Cringley, η αποτυχία του Osborne 2 είχε να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι είχε μικρή οθόνη όπως ο προκάτοχός του και γιατί επιπλέον υπήρξε έντονος ανταγωνισμός από τον φορητό υπολογιστή Kaypro, ο οποίος είχε υποστήριξη για DOS.

Ωστόσο, παρότι κατά πολλούς ήταν μύθος το «φαινόμενο Osborne», εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τα στελέχη πληροφορικής που προσπαθούν να είναι επιφυλακτικά προτού μιλήσουν για οποιοδήποτε προϊόν δεν είναι ακόμη έτοιμο προς πώληση.

Επισκεπτόμενοι το Μουσείο, μπορείτε να δείτε από κοντά τον υπολογιστή Osborne 1.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #osborne1 #portable #computers #laptops

 

Πηγή κειμένου

Post a comment