Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία Franklin παρουσίασε τρία μοντέλα υπολογιστών της σειράς ACE, συμβατών με υπολογιστές Apple

Μια λιγότερο γνωστή εταιρεία, η Franklin, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημιούργησε αρκετά μοντέλα υπολογιστών συμβατά με υπολογιστές Apple!

Στη φωτογραφία το μοντέλο ACE 2100 που ήταν συμβατό με τον υπολογιστή Apple //e.

«Υπάρχουν περίπου 65 εταιρείες που παράγουν υπολογιστές που είναι συμβατοί με τους προσωπικούς υπολογιστές της IBM, αλλά μέχρι τώρα καμία εταιρεία δεν ήταν σε θέση να κατασκευάσει έναν υπολογιστή συμβατό με το λογισμικό της Apple», είχε δηλώσει ο Morton David, πρόεδρος και επικεφαλής της εταιρείας Franklin Computer και συνέχισε «Δεν υπήρχε ανταγωνισμός για την Apple, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδίαζε τους υπολογιστές με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να είναι δύσκολη η κατασκευή υπολογιστή της από τρίτους για να μην παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα της εταιρείας».

Η Apple είχε μηνύσει την εταιρεία Franklin -διότι ένα μοντέλο υπολογιστή της- ισχυριζόταν ότι παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα του λογισμικού της Apple. Το 1984 η Franklin συμφώνησε να πληρώσει στην Apple 2,5 εκατομμύρια δολάρια ούτως ώστε να αποσυρθεί η μήνυση.

Στις 06.09.1985 η εταιρεία Franklin παρουσίασε τρία μοντέλα (2000, 2100 και 2200) της σειράς ACE, με τιμές μεταξύ 699$ έως 999$, περίπου 600$ λιγότερο από τα μοντέλα της Apple //c και //e. Ο στόχος ήταν να παράγονταν περίπου 3.000 υπολογιστές κάθε μήνα.

Επίσης η κυκλοφορία αυτών των υπολογιστών ήταν εις γνώσιν της Apple και η εταιρεία μέσω της εκπροσώπου της, Barbara Kraus, είχε δηλώσει ότι είναι στην πολιτική της Apple να μην σχολιάζει τα προϊόντα άλλων εταιρειών.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η εταιρεία Franklin Computer Corp λίγο πριν παρουσιάσει αυτή τη σειρά υπολογιστών, είχε υπαχθεί σε καθεστώς αναδιοργάνωσης φθάνοντας στα όρια της χρεοκοπίας.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #FranklinComputer #Apple #clone

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment