Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία Acorn παρουσίασε τον υπολογιστή Acorn BBC

Acorn BBC.
 
Ένας υπολογιστής που κατάφερε να «μεγαλώσει» μια γενιά προγραμματιστών στην Αγγλία!
 
Παρουσιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου 1981 ως Model A και Model B, το BBC Micro συνέχιζε να κυκλοφορεί στην αγορά έως το 1994. Τα 13 χρόνια που «έμεινε» στην αγορά πουλήθηκαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο τεμάχια.
 
Η ομάδα της ACORN είχε μόλις μία εβδομάδα (ξενυχτιών κυρίως) για να ολοκληρώσει το πρωτότυπο και να κάνει την πετυχημένη παρουσίαση στο BBC.
Στη φωτογραφία, η ομάδα της Acorn: (αριστ.->δεξ.) o David Johnson-Davies, o Hermann Hauser, o Chris Curry, o Roger (αργότερα Sophie) Wilson και ο Nick Toop.
 
Το έναυσμα για την εισαγωγή των υπολογιστών στο Βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα αποτέλεσε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το 1979 στο BBC με την ονομασία «The Mighty Micro».
 
Στο ντοκιμαντέρ αυτό ο Δρ. Christopher Evans παρουσίαζε την επανάσταση των υπολογιστών και ανέλυε για ποιους λόγους θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν το οφέλη αυτής της επανάστασης. Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ εκδόθηκε σε βιβλίο, από τις εκδόσεις Gollancz, με τον τίτλο «The Mighty Micro: The Impact of the Computer Revolution» το οποίο προσπαθούσε να προβλέψει το μέλλον με τους μικροεπεξεργαστές και τους μικροϋπολογιστές μέχρι το έτος 2000. Στην Αμερική το ίδιο βιβλίο κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Micro Millennium».
 
Λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου (1979) ο Evans έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 48 ετών και έτσι η τηλεοπτική σειρά αφιερώθηκε σε αυτόν. Η προβολή του ντοκιμαντέρ είχε τεράστιο αντίκτυπο στη Βρετανική κοινωνία με τις απόψεις που παρουσίαζε για το μέλλον του κόσμου. Βασισμένο στο ντοκιμαντέρ, το BBC ξεκίνησε αυτό που ονομάστηκε «BBC Computer Literacy Project» δηλαδή τη δράση για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού, καθώς είχαν διαπιστώσει ότι ο υπολογιστής θα έφερνε επανάσταση στην οικονομία, τη βιομηχανία αλλά και τον τρόπο ζωής (lifestyle). Το BBC, λοιπόν, έκανε έρευνα αγοράς και έπρεπε να διαλέξει, μεταξύ των επιτυχημένων εταιρειών εκείνης της εποχής, το μοντέλο αυτό που θα εισαγόταν στα αγγλικά σχολεία.
 
Ο τελικός κατάλογος είχε τις εξής εταιρείες: Sinclair Research, Newbury Laboratories, Dragon Data και ACORN Computers. Η ομάδα της ACORN ήδη εργαζόταν σε μια νέα έκδοση του υπολογιστή Atom που ονομαζόταν Proton.
 
Το BBC ζητούσε ο υπολογιστής να υποστηρίζει προγραμματισμό, γραφικά, ήχο και μουσική, teletext, να μπορεί να ελέγχει εξωτερικές συσκευές και να έχει και τεχνητή ευφυΐα που εκείνη την εποχή σήμαινε να υπάρχει η γλώσσα PROLOG. Άξιο αναφοράς είναι ότι την ομάδα της ACORN αποτελούσαν φοιτητές, μεταξύ αυτών ήταν ο Steve Furber και η Sophie Wilson ,που σήμερα έχουν λάβει το παράσημο του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, για τη συνεισφορά τους στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #acorn # #risk #acornbbc

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment