Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η DEC παρουσίασε τον υπολογιστή VAX-11 και το λειτουργικό του σύστημα VAX/VMS (OpenVMS)

 Για όσες και όσους «πιάσανε» την πληροφορική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αυτή εικόνα δεν τους είναι απλά γνώριμη, είναι η ζωή τους.
 
Στις 25.10.1977, η Digital Equipment Corporation παρουσίασε τον superminicomputer VAX-11 (32-bit) και το λειτουργικό του σύστημα VAX/VMS (Virtual Address eXtension/Virtual Memory System)
 
Πρόκειται για ένα λ/σ που βασίζεται στην εικονική μνήμη και μπορεί να υποστηρίξει πολλούς επεξεργαστές καθώς και πολλούς χρήστες.
 
Τον Απρίλιο του 1975, η DEC (Digital Equipment Corporation) είχε ξεκίνησε ένα έργο με την κωδική ονομασία «Star», με σκοπό τη δημιουργία εικονικής μνήμης που θα χρησιμοποιούνταν στον υπολογιστή PDP-11.
Επίσης, τον Ιούνιο του 1975, η εταιρεία είχε ξεκινήσει ένα έργο -με την κωδική ονομασία Starlet- για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου λειτουργικού συστήματος, βασισμένου στο RSX-11M, για την οικογένεια επεξεργαστών Star.
 
Το όνομα Starlet «επέζησε» στο VMS ως όνομα πολλών από τις κύριες βιβλιοθήκες συστήματος, συμπεριλαμβανομένων STARLET.OLB και STARLET.MLB.
 
Το OpenVMS στη συνέχεια προσαρμόστηκε για να μπορεί να «τρέχει» σε συστήματα DEC Alpha.
 
Τα δυνατά σημεία του OpenVMS είναι η αξιοπιστία, η ασφάλεια και η διαθεσιμότητά του, βασικά χαρακτηριστικά σε ένα λειτουργικό σύστημα διακομιστή. Μερικά περιβάλλοντα OpenVMS μπορούν να μετρήσουν το χρόνο λειτουργίας τους σε χρόνια, κάτι που δεν είναι σημαντικό επίτευγμα στο σημερινό κλίμα των χάκερ και των διακοπών του συστήματος.
 
Η «ομαδοποίηση» servers είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του OpenVMS που το έκανε επιτυχημένο στην αγορά επαγγελματικών υπολογιστικών συστημάτων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφευρέθηκε από τους μηχανικούς της εταιρείας DEC.
Η επιλογή της ομαδοποίησης δύο ή περισσότερων διακομιστών, παρείχε στο σύστημα τη δυνατότητα της ανακατεύθυνση (εάν αποτύχει ένας κόμβος).
 
Αυτή η ικανότητα του OpenVMS, βοηθά σε περιπτώσεις σφαλμάτων ενός ή περισσοτέρων διακομιστών, να συνεχίζουν να εκτελούνται οι διαδικασίες και τα προγράμματα από τους υπόλοιπους διακομιστές.
 
Το OpenVMS είναι ακόμη σε χρήση και αρκετά συχνά παρουσιάζονται νέες εκδόσεις του.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #dec #virtualmachine

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment