Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η αρχή του Linux: Ο Linus Torvalds ανήρτησε ένα μήνυμα σε μια ομάδα χρηστών σχετικά με ένα νέο έργο του

Και με αυτό το κείμενο … ξεκίνησε το Linux!

Με το αρχικό όνομα «Freax» και με περισσότερες από 10.000 γραμμές κώδικα σε C και Assembly (386)!

Στις 25 Αυγούστου 1991, ο Linus Torvalds, ένας 21χρονος φοιτητής από τη Φινλανδία, ανήρτησε ένα μήνυμα σε μια ομάδα χρηστών με το όνομα «comp.os.minix», ζητώντας τους σχόλια για ένα μικρό έργο με το οποίο είχε ασχοληθεί εκείνη τη εποχή.

Ο Torvalds είχε ξεκινήσει να γράφει τον κώδικα για ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε σε σταθμούς εργασίας (workstation) που διέθεταν επεξεργαστή 386, να έχουν πρόσβαση στους unix servers του πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα που έγραφε ο Torvalds βασιζόταν στο Minix, ένα λειτουργικό σύστημα που μοιάζει με το Unix και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στον ακαδημαϊκό χώρο ως ένα διδακτικό εργαλείο.

Ο Torvalds συνέχιζε να πειραματίζεται και πολύ σύντομα είχε δημιουργήσει τον πυρήνα (kernel) του λειτουργικού συστήματος. Στη συνέχεια αυτός ο πυρήνας εξελίχθηκε στο γνωστό Linux!

Ο Torvalds δεν είχε «δανειστεί» μέρη από τον κώδικα του Minix, όμως είχε υιοθετήσει ένα μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής του, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος αρχείων. Όταν είχε φθάσει σε εκείνο το σημείο το έργο του, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια των ανθρώπων της κοινότητα που ασχολούνταν με το λ/σ Minix.

Έτσι συνέταξε το μήνυμα που βλέπετε στην ανάρτησή αριστερά από την φωτογραφία του Torvalds.

Σε μια επόμενη επικοινωνία με την ομάδα, ο Torvalds ανέφερε ότι το λειτουργικό του σύστημα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να κάνει πολύ περισσότερα από ότι το minix και ότι θα είναι δωρεάν, πιθανώς με άδεια gnu ή με κάποια παρόμοια.

Ο Torvalds ονόμασε την πρώτη έκδοση του έργου του «Freax», ένα όνομα που το επέλεξε επειδή ενσωμάτωσε μέρη από τις λέξεις «free» και «freak Freax» καθώς και το γράμμα «x» το οποίο χρησιμοποιούνταν σε πολλά λ/σ που είχαν ως βάση το unix.

Τον Σεπτέμβριο του 1991, τα αρχεία «Freax» ανέβηκαν στον διακομιστή FTP (ftp.funet.fi) του δικτύου FUNET με σκοπό να είναι προσβάσιμα και από άλλους χρήστες που θα ήθελαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του έργου του Torvalds.

Ο Ari Lemmke, ένας συνεργάτης του Torvalds στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (HUT), ο οποίος ήταν ένας από τους εθελοντές διαχειριστές για τον διακομιστή FTP του πανεπιστημίου, πίστευε ότι το «Freax» δεν ήταν ένα ωραίο όνομα και έτσι το μετονόμασε σε «Linux» χωρίς να ρωτήσει τον Torvalds. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο Torvalds είχε ήδη σκεφθεί το όνομα «Linux», όμως το είχε απέρριψε σκεπτόμενος ότι θα ήταν πολύ εγωιστικό. Αργότερα ο Torvalds συναίνεσε στην ονομασία «Linux».

Η πρώτη έκδοση του «Linux», η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 1991, δημοσιεύτηκε έχοντας τη δική της άδεια. Τον Δεκέμβριο του 1992, ο Torvalds αποφάσισε να κυκλοφορήσει την έκδοση 0.99 Linux υπό την άδεια του GNU Public License, διότι χρειάζονταν αρκετά «κομμάτια» κώδικα από το GNU για τη λειτουργία του πυρήνα Linux. Αυτή η αλλαγή έκανε το Linux πλήρως συμβατό με το υπόλοιπο λογισμικό του GNU.

Τα υπόλοιπά είναι ιστορία και μάλιστα μεγάλη….

Να σημειώσουμε ότι: Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το λειτουργικό σύστημα Unix ήταν ήδη σε ευρεία χρήση σε ολόκληρο τον ακαδημαϊκό χώρο και τις επιχειρήσεις τόσο για workstations όσο και για servers.
Αλλά καθώς το Unix και τα λ/σ που βασίζονταν σε αυτό γινόταν όλο και πιο περίπλοκα, επιβαρύνονταν με άδειες. Έτσι προέκυψε η ζήτηση για ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα, κάτι τόσο ισχυρό και ευέλικτο όσο το Unix, το οποίο όμως θα μπορούσε να διανεμηθεί και να τροποποιηθεί ελεύθερα χωρίς την επιβάρυνση των εμπορικών αδειών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #unix #linux #LinusTorvalds #operatingsystem #os

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment