Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Apple παρουσίασε τον Power Mac G4 Cub, ήταν ο πρώτος μικρών διαστάσεων επιτραπέζιος υπολογιστής της

Το G4 Cube ήταν μικρότερο από το ένα τέταρτο του μεγέθους των περισσότερων υπολογιστών, «έλεγε» η Apple, πριν 21 χρόνια για τον εικονιζόμενο υπολογιστή.

Στη φωτογραφία ο σχεδιαστής του Cube Jonathan Ive, συζητά με τον Steve Jobs.

Το Power Mac G4 Cube παρουσιάστηκε στις 19.07.2000 και ήταν ο πρώτος μικρών διαστάσεων επιτραπέζιος υπολογιστής της Apple. Το ακρυλικό περίβλημα του σχεδιάστηκε για να δίνει την εντύπωση ότι ο υπολογιστής αιωρούνταν. Το G4 Cube δεν είχε ανεμιστήρα και ψύχθηκε παθητικά μέσω μάσκας στην κορυφή της θήκης.

Ο Steve Jobs είχε δηλώσει: «Πρόκειται για μια νέα κατηγορία υπολογιστών, που συνδυάζει την εντυπωσιακή απόδοση του Power Mac G4 με την αθόρυβη λειτουργία και κομψό σχεδιασμό ενός iMac». Είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα μηχανικής και σχεδιασμού και είμαστε ενθουσιασμένοι που το παρουσιάζουμε επιτέλους στους πελάτες μας».

Το Power Mac G4 Cube χρησιμοποιούσε έναν επαναστατικό σχεδιασμό ψύξης που δεν απαιτούσε ανεμιστήρα και ως εκ τούτου τον «έκανε» αθόρυβο. Η ψύξη επιτυγχάνονταν μέσω του κεντρικού κάθετου καναλιού ψύξης του κύβου. Επιπλέον, το περίβλημα του Cube μπορούσε να αφαιρεθεί εύκολα μέσω μιας ειδικής χειρολαβής, παρέχοντας πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή και επιτρέποντας την εύκολη προσθήκη μνήμης ή κάρτας AirPort.

Το G4 Cube διέθετε έναν επεξεργαστή PowerPC G4 450 MHz με Velocity Engine (ρυθμιζόμενο στα 500 MHz) 64MB μνήμης RAM η οποία ήταν επεκτάσιμη έως τα 1,5 GB.

Περιελάμβανε σκληρό δίσκο 20 GB και μια μονάδα DVD τοποθετημένη στην κορυφή του G4 Cube για εύκολη πρόσβαση. Δύο θύρες FireWire και δύο θύρες USB. Επίσης κάρτα δικτύου και μόντεμ 56K V.90.
Το Power Mac G4 Cube συνδυαζόταν με το νέο –τότε- οπτικό ποντίκι και νέο πληκτρολόγιο της Apple, καθώς και με ένα ζευγάρι ηχείων Harman Kardon σχεδιασμένα από την Apple.

Κατά τη διάρκεια της κυκλοφορία του, το Cube κέρδισε βραβεία και επαίνους για το σχεδιασμό του. Οι κριτικές της εποχής «επεσήμαναν» το υψηλό κόστος απόκτησης του υπολογιστή σε σύγκριση με την ισχύ του, την περιορισμένη επεκτασιμότητα του. Το Cube δεν έκανε αξιοπρόσεχτες πωλήσεις και ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του σταμάτησε η παραγωγή. Πωλήθηκαν μόλις 150.000 μονάδες.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #mac #apple #cube

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment