Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Apple παρουσίασε το πρώτο iPod

«1.000 τραγούδια στην τσέπη σου», με αυτό το μήνυμα η Apple παρουσίασε στις 23.10.2001, το iPod.

Αν και για πρώτη φορά το όνομα iPod χρησιμοποιήθηκε το 1991 για μια σειρά επίπλων γραφείου, σήμερα είναι συνυφασμένο με τα mp3 players. Κάποιοι άλλοι είχαν χαρακτηρίσει το iPod ως «το Walkman του 21ου αιώνα».

Ο σχεδιαστής του, ο Sir Jonathan Paul Ive εμπνεύστηκε τη μορφή του iPod από το ραδιόφωνο τσέπης T3 της Braun (χρ. 1958) -που βλέπετε αριστερά- και από το σταθερό τηλέφωνο BeoCom 6000 της Bang & Olufsen (χρ.1998) που βλέπετε στην εικόνα πάνω δεξιά.

Το όνομα «iPod» προτάθηκε από τον Vinnie Chieco, διευθυντή του δημιουργικού τμήματος της Apple, τον οποίον η εταιρεία είχε προσλάβει για την προώθηση των προϊόντος της.

O Chieco όταν είδε τα πρώτα σχέδια του iPod, σκέφτηκε την ταινία «2001: A Space Odyssey» και τη φράση «Open the pod bay doors, Hal» που αναφέρεται στα λευκά οχήματα EVA Pods που εμφανίζονταν στο κινηματογραφικό έργο.

Όμως το εμπορικό σήμα «iPod» ήταν -ήδη από το 2000- κατοχυρωμένο και σε χρήση από τον Joseph N. Grasso ο οποίος το χρησιμοποιούσε σε κάποια σταντ για πρόσβαση στο διαδίκτυο σε εξωτερικούς χώρους (internet kiosks). To 2005 Grasso παραχώρησε το εμπορικό σήμα στην Apple.

Το 1991 υπάρχει η παλαιότερη καταγεγραμμένη χρήση του εμπορικού σήματος «iPod» από την Chrysalis Corp. η οποία χρησιμοποίησε αυτό το όνομα για έπιπλα γραφείου.

Το αρχικό μοντέλο κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, μια με χωρητικότητα 5GB και η άλλη 10GB. Οι τιμές αντιστοίχως ήταν: 339$ και 499$.

Τον Ιούλιο του 2002, κυκλοφόρησε το νέο μοντέλο iPod το οποίο είχε χωρητικότητα έως 20 GB

 

 #recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #apple #ipod #BeoCom6000 #BraunT3 #music #mp3 #musicrevolution

Πηγή κειμένου

Post a comment