Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Apple κυκλοφόρησε τον επετειακό υπολογιστή Twentieth Anniversary Macintosh

Χαρούμενοι που έχουμε στο Μουσείο μας έναν από τους 12.000 επετειακούς υπολογιστές Twentieth Anniversary Macintosh (TAM) που είχε κυκλοφορήσει η εταιρεία Apple για την 20η της επέτειο (1976-1996).

Δεν πρόλαβαν όμως την χρονιά που συμπλήρωναν τα 20 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας και έτσι ο υπολογιστής τέθηκε σε κυκλοφορία στις 20.03.1997.

Η Apple έδωσε τους 2 πρώτους TAM στον Steve Jobs και τον Steve Wozniak.

Ξεκίνησε ως ένα έργο με την ονομασία Pomona ή Spartacus ή Smoke & Mirrors, υπό τη διεύθυνση του John Sculley και σχεδιάστηκε από τον Jony Ive.
Ο TAM, διακρίθηκε για το ξεχωριστό του σχήμα και τις προηγμένες δυνατότητες ήχου. Ο ήχος εκκίνησης που ακούγεται σε όλους τους υπολογιστές Apple, στον ΤΑΜ ήταν περισσότερο εντυπωσιακός λόγω των ηχείων Bose.

Χρωματικά «ξέφευγε» από τους τυπικούς «μπεζ υπολογιστές», μιας και ο ΤΑΜ είχε μεταλλικό γκρι χρώμα αλλά και γενικότερα εντυπωσίαζε λόγω της προσεγμένης σχεδίασής του.

Διέθετε οθόνη LCD 15 ιντσών, κάρτα τηλεόρασης και ραδιοφώνου, μονάδα αναπαραγωγής cd, καλή κάρτα ήχου, στερεοφωνικά ηχεία και ένα ξεχωριστό subwoofer σχεδιασμένο από την Bose Acoustic.
Είχε ένα ξεχωριστό πληκτρολόγιο με 75 πλήκτρα, με δερμάτινο στήριγμα παλάμης και προσαρμοσμένη επιφάνεια αφής (trackpad) που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα και ως ποντίκι, με το καλώδιο να είναι κρυμμένο κάτω από το πληκτρολόγιο με ένα ιδιαίτερο μοτίβο. Στο πακέτο αγοράς, συμπεριλαμβανόταν επίσης ένα τηλεχειριστήριο.

Στον ΤΑΜ είχαν υιοθετηθεί μελλοντικές καινοτομίες της Apple, όπως το αφαιρούμενο trackpad που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το πληκτρολόγιο. 13 χρόνια αργότερα παρουσιάζεται το magic trackpad.

Στο μπροστινό πλαίσιο της οθόνης ήταν τοποθετημένα, κουμπιά για την ένταση του ήχου, την αναπαραγωγή του cd, τη φωτεινότητα/αντίθεση της οθόνης και τη λειτουργία της τηλεόρασης. Το διπλό κάθετο ύφασμα σε κάθε πλευρά κρύβει ένα σύστημα ηχείων που λειτουργεί μαζί με το subwoofer. Η μονάδα αναπαραγωγής cd ήταν τοποθετημένη κάθετα, στο μπροστινό μέρος του υπολογιστή.

Ο TAM είχε κυρίως επαγγελματική χρήση -απευθυνόταν σε στελέχη γραφείου- και αυτό φαίνεται τόσο από την υψηλή του τιμή όσο και από τον σχεδιασμό του.

Ο υπολογιστής TAM σταμάτησε να κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 1998 και ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό, ήταν το υψηλό του κόστος 7,499$. Οι πελάτες που είχαν αγοράσει τον TAM στην υψηλότερη τιμή του, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην Apple για τη μεγάλη πτώση της τιμής που είχε ο υπολογιστής και τελικά τους δόθηκε ως αποζημίωση ένας φορητός υπολογιστής Powerbook.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η επιλογή της σημαντικής μείωσης της τιμής του TAM, ίσως ήταν απόφαση του Steve Jobs. Ο ίδιος όταν επέστρεψε στην Apple προέβη σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές. Ο Steve Jobs είχε δηλώσει ότι «μισούσε» τον ΤΑΜ και τον κατέτασσε στα μεγάλα λάθη της εταιρείας.

Η Apple κυκλοφόρησε 12.000 υπολογιστές ΤΑΜ, οι οποίοι και πωλήθηκαν σε 5 χώρες: Η.Π.Α., Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο ενώ λίγοι υπολογιστές ΤΑΜ στάλθηκαν στην Αυστραλία. Γενικά, κυκλοφόρησαν 11.601 ΤΑΜ και οι υπόλοιποι 399 κρατήθηκαν από την Apple για χρήση ως ανταλλακτικά.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Apple #TAM #anniversary

 

Πηγή κειμένου

Post a comment