Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Apple κυκλοφόρησε τον eMate 300

Ας θυμηθούμε, τον eMate 300, τον πρώτο φορητό υπολογιστή της Apple με επεξεργαστή ARM και μονόχρωμη οθόνη αφής!

Στις 07.03.1997, η Apple κυκλοφόρησε τον eMate 300, έναν φορητό υπολογιστή χαμηλού κόστους, με οθόνη αφής με γραφίδα και μπαταρία, που διαρκούσε έως και 28 ώρες έπειτα από μία πλήρη φόρτιση. Ο eMate 300, μέρος της σειράς Newton PDA, ήταν μια φιλόδοξη ιδέα εκείνη την εποχή.

Ο eMate 300 σχεδιάστηκε από τον Jony Ive, επικεφαλής σχεδιασμού της Apple, ο όποιος βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο επιτυχημένες συσκευές στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, iMac και iPad. Ο σχεδιασμός του, ήταν ένα από τα πράγματα που έκανε τον eMate 300 διαφορετικό από άλλες συσκευές της εποχής του.

Ήταν η πρώτη συσκευή της Apple που χρησιμοποίησε σχεδιασμό clamshell (συνεχίστηκε στα iBooks πρώτης γενιάς) και ημιδιαφανή θήκη, όπου αυτό το διάφανο πλαστικό περίβλημα ενέπνευσε αργότερα τον Ive να δημιουργήσει τα «κουτιά» των iMac G3 και PowerMac G3.

Έτρεχε ένα απλό στη χρήση λειτουργικό σύστημα, το Newton 2.1. Κάθε eMate 300 διέθετε το Newton Works, ένα σύνολο προγραμμάτων με δυνατότητες όπως: επεξεργασία κειμένου, πρόγραμμα σχεδίασης, υπολογιστικά φύλλα κ.α.
Η συσκευή είχε επίσης: τηλεφωνικό κατάλογο, σημειωματάριο, ημερολόγιο και αριθμομηχανή. Δεδομένου ότι ο eMate 300 θεωρήθηκε μια συσκευή που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί σε αίθουσες διδασκαλίας, είχε μια θύρα IrDA που επέτρεπε στους μαθητές να «στέλνουν» τις εργασίες τους στον καθηγητή τους.

Παρόλο που ο eMate 300 προοριζόταν να είναι φορητός υπολογιστής χαμηλού κόστους, η συσκευή ήταν μπροστά από την εποχή της καθώς δεν είχε ενσωματωμένο σκληρό δίσκο, ούτε διέθετε δισκέτες ή CD. Αντ’ αυτού, ο φορητός υπολογιστής χρησιμοποιούσε μνήμη flash, κάτι που του έδινε την εντυπωσιακή δυνατότητα της γρήγορης εκκίνησης.

Η Apple στο δελτίο τύπου ανέφερε «Με διάρκεια ζωής μπαταρίας έως και 28 συνεχείς ώρες πριν από τη φόρτιση, ο eMate 300 επιτρέπει στους μαθητές να εργάζονται για αρκετές ώρες από όποιο μέρος θέλουν».

Η τιμή του eMate 300 άγγιζε τα 799 $ και ήταν ο φθηνότερος φορητός υπολογιστής που είχε ποτέ η Apple. Ο λόγος για τη χαμηλή τιμή του ήταν το γεγονός ότι κυκλοφόρησε αποκλειστικά στον τομέα της εκπαίδευσης. Συγκριτικά, το κορυφαίο PowerBook 3400 της Apple πωλήθηκε στα 4500 $, το 1997.

Το 1998, ο Steve Jobs -μετά την επιστροφή του στην Apple- διέκοψε ολόκληρη τη σειρά προϊόντων Newton. Πολλοί πίστευαν ότι ο Jobs θα έσωζε τον eMate 300 καθώς ο ίδιος χαρακτήρισε τη συσκευή «λαμπρό μέλλον» σε ένα email σε έναν πελάτη. Όμως τελικά σταμάτησε και η πώληση του eMate 300.

Ο eMate 300 ήταν ένα ενδιαφέρον βήμα μάρκετινγκ, ένας φθηνός αλλά ισχυρός φορητός υπολογιστής σχεδιασμένος για μαθητές. Όμως ένα άλλο ζήτημα που επηρέασε τις πωλήσεις του, ήταν οι συγκρίσεις που γίνονταν με ένα Macintosh. Πολλοί θεωρούσαν τον eMate 300 μια συμπληρωματική συσκευή για τους φορητούς υπολογιστές της Apple και όχι έναν πραγματικό υπολογιστή. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με το iPad, μια συσκευή που η Apple θεωρεί ότι είναι ένας υπολογιστής, αφού το κατατάσσει στην κατηγόρια tablet computers.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #apple #eMate

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment