Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Apple κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του QuickTime

Στις 2 Δεκεμβρίου 1991, η Apple κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του QuickTime.
Δεν το λέει το όνομά του, αλλά είναι ένας media player!

Το QuickTime 1.0 διατέθηκε για πρώτη φορά σε ένα cd-rom από «From Alice to Ocean», το οποίο είχε θέμα ένα ταξίδι στην Αυστραλία. Το cd-rom είχε δημιουργηθεί από έναν τρίτο κατασκευαστή και όχι από την Apple.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple εκείνη την εποχή, o John Sculley, παρουσίασε επίσημα το QuickTime στην έκθεση Macworld Expo τον Ιανουάριο του 1992.

Ο μηχανικός Bruce Leak ηγήθηκε της ομάδας που δημιούργησαν το QuickTime 1.0.

Όμως η προέλευση του QuickTime πηγαίνει αρκετά πιο πίσω από το 1991:
Στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο μηχανικός της Apple, Steve Perlman, δημιούργησε το QuickScan, ένα που σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους πρώτους Mac να τρέξουν βίντεο.
Ο John Sculley εντυπωσιάστηκε από το QuickScan και το παρουσίασε στο κοινό δείχνοντας στην οθόνη ενός υπολογιστή Mac στην οποία «έτρεχαν» άλογα από τη μια πλευρά της οθόνης στην άλλη. Μια ποιοτική και ομαλή αναπαραγωγή βίντεο σε οθόνη οικιακού υπολογιστή δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν και αυτό ήταν κάτι που εντυπωσίασε το κοινό.

Εν τούτοις παρά τον αρχικό ενθουσιασμό των ανθρώπων της Apple και του κοινού, η εταιρεία απέσυρε το έργο του QuickScan. Βασικός λόγος ήταν το γεγονός ότι το QuickScan απαιτούσε το δικό του, αποκλειστικό τσιπ γραφικών, κάτι το οποίο θα αύξανε σημαντικά τη συνολική τιμή των υπολογιστών Mac.

Ωστόσο, το πρωτοποριακό έργο του QuickScan δεν πήγε «χαμένο», καθώς κατά τη διάρκεια ανάπτυξης QuickTime παρείχε στους σημαντικά στοιχεία τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν στο νέο πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο. Μερικά από τα οποία θα αποτελούσαν τη βάση για το «Road Pizza», τον κωδικοποιητή βίντεο του QuickTime!

Μέσα σε δύο χρόνια, η Apple και η Microsoft το μάχονταν στα δικαστήρια, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι της είχε υποκλέψει τον κώδικά του QuickTime.

Το 1992, η Apple συνήψε σύμβαση με την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού San Francisco Canyon Co (SFCC) για να «μεταφέρει» το QuickTime στα Windows. Η Apple ήλπιζε ότι η κίνηση αυτή θα ενθάρρυνε τις εταιρείες λογισμικού να χρησιμοποιούν περισσότερο το QuickTime. Όμως το 1993, η Intel προσέλαβε την SFCC – την ίδια εταιρεία που αναφέραμε άνωθεν- για να βελτιστοποιήσει το «Video για Windows» για τους επεξεργαστές x86 της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Andy Grove, είχε εντυπωσιαστεί από το QuickTime από την αρχή και είχε πείσει ακόμη και την Apple να δημιουργήσει μια έκδοση του Mac OS που θα λειτουργούσε με τσιπ της Intel – το έργο ονομάστηκε «Star Trek» – προκειμένου το QuickTime να τρέχει σε pc.

Η Apple εξέτασε προσεκτικά το λογισμικό «Video για Windows», την έκδοση 1.1D. Η Apple ισχυρίστηκε ότι «βρήκε» αρκετές εκατοντάδες γραμμές κώδικα του QuickTime στο «Video για Windows». Για αυτό τον Δεκέμβριο του 1994, υπέβαλε αγωγή κατά της SFCC και τον Φεβρουάριο του 1995, υπέβαλε αγωγές τόσο κατά της Intel όσο και κατά της Microsoft.

Μετά την κατάθεση της αρχικής αγωγής, η Microsoft αφαίρεσε τον κώδικά της εταιρείας SFCC. Έτσι το «Video για Windows». 1.1D επανακυκλοφόρησε ως 1.1E, παρακάμπτοντας την προσωρινή απαγόρευση που είχε επιβάλλει το δικαστήριο για την χρήση του «Video για Windows».

Το QuickTime 2.0 κυκλοφόρησε το 1994 και ήταν η μόνη έκδοση κατά τη διάρκεια της ιστορίας του που δεν ήταν δωρεάν λογισμικό. Στη επόμενη έκδοση -την 2.1- η Apple έκανε ξανά το λογισμικό δωρεάν.

Το QuickTime 4.0 -που ήταν διαθέσιμο για Mac και για Windows- ήταν το πρώτο που υποστήριξε ροή βίντεο από τον www και αναπαραγωγή mp3.

Το QuickTime 6.0 υποστήριζε αναπαραγωγή MPEG-4 και από το iTunes.

Το 2016 η Apple σταμάτησε την υποστήριξη του QuickTime για τα Windows.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #apple #quicktime #mediaplayer

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment