Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η AMD κυκλοφόρησε τον επεξεργαστή K5

«Έλεγε» κάποιος που είχε αγοράσει τον εικονιζόμενο AMD K5 P120, ότι ήταν σαν να είχε αγοράσει έναν Pentium στα 120MHz.

Ο K5 ήταν ο πρώτος επεξεργαστής x86 της AMD που σχεδιάστηκε από το μηδέν. Μάλιστα η AMD για την κατασκευή του συγκεκριμένου επεξεργαστή δεν πήρε άδεια χρήσης και δεν ακολούθησε τη διαδικασία της αντίστροφης μηχανικής** όπως είχε κάνει σε προηγούμενες «γενιές» επεξεργαστών x86.

Η ανάπτυξη του μικροεπεξεργαστή K5 ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 1993. Ο επεξεργαστής είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 1995 με τις ταχύτητες του στα 100 – 120 MHz.

Εν τέλει κυκλοφόρησε στις 27.03.1996, λόγω αρκετών καθυστερήσεων που οφείλονταν σε προβλήματα σχετικά με τον σχεδιασμό του καθώς και της συμβατότητας του K5 με τα προγράμματα για x86.

Ο πρωταρχικός στόχος της AMD, ήταν ο K5 να ανταγωνιστεί τον Pentium της Intel., όμως τελικά τα χαρακτηριστικά του παρέπεμπαν σε έναν Pentium Pro (ένα μοντέλο μετά τον Pentium και πριν τον Pentium ΙΙ).

Το σύστημα PR (Performance Rating, P-rating) ήταν μια μέθοδος σύγκρισης των επεξεργαστών x86 που κατασκεύαζαν οι AMD, Cyrix, IBM Microelectronics και SGS-Thomson σε σχέση με τους αντίστοιχους επεξεργαστές της Intel. Για παράδειγμα η Cyrix είχε ανακοινώσει την χρήση του PR, τον Φεβρουάριο του 1996.

Με αυτή την μέθοδο λαμβάνονταν υπόψιν, εκτός από την ταχύτητα του ρολογιού του επεξεργαστή και ο αριθμός εντολών που εκτελούνταν ανά κύκλο ρολογιού του επεξεργαστή(IPC). Έτσι επιτυγχάνονταν η σύγκριση με τον επεξεργαστή Pentium της Intel, ο οποίος ναι μεν είχε υψηλότερη ταχύτητα ρολογιού, όμως είχε χαμηλότερο αριθμό IPC.

Η πρώτη χρήση του συστήματος PR ήταν το 1996, όταν η AMD το χρησιμοποίησε για να ισχυριστεί ότι ο επεξεργαστής AMD 5×86 ήταν τόσο γρήγορος όσο ένας Pentium που λειτουργεί στα 75 MHz. Η ονομασία «P75» αναγραφόταν πάνω στο τσιπ για να υποδηλώσει ακριβώς αυτή τη σύγκριση.

Με την εισαγωγή του K6 το 1997, η AMD επέκτεινε αυτό το σύστημα αξιολόγησης εισάγοντας το PR2, συγκρίνοντας το με τους επεξεργαστές Intel Pentium II. Το 2001 η AMD χρησιμοποίησε πάλι το PR για τον επεξεργαστή Athlon XP για σύγκριση με τον Pentium 4.

Τα γράμματα PR σημαίνουν «Performance Rating», παρότι πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι σημαίνει «Pentium Rating». Η εντύπωση αυτή δημιουργήθηκε διότι τις πιο πολλές φορές η σύγκριση γινόταν για τους Pentium της Intel.

** Η διαδικασία διάλυσης των προϊόντων ενός ανταγωνιστή προκειμένου να εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες των τεχνικών σχεδίων τους.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #cpu #amd #intel #processor

 

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment