Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Adobe κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του Photoshop (1.0)

Έγινε φράση: Αυτό είναι photosοπιά! Έγινε πλαστικός χειρουργός..: «Σβήσε τα σπυράκια και τα ψωμάκια…» Έγινε ληξίαρχος: «Κάνε με δέκα χρόνια νεότερο/η στην αφίσα». Και άλλα πολλά… όμως σίγουρα έγινε ένα πρόγραμμα, αυτονόητο της επεξεργασίας εικόνας.

Δυο στοιχεία πριν διαβάσετε το κείμενο:
Το Adobe Photoshop 1.0 κυκλοφόρησε στις 19 Φεβρουαρίου 1990 αποκλειστικά για Macintosh.
Το 1993, ο Seetharaman Narayanan (τρελαινόμαστε με το ονοματεπώνυμο του) μηχανικός της Adobe «μετέφερε» το Photoshop (έκδοση 2.0) και στα Microsoft Windows.

Πίσω στο 1987, όπου ο Thomas Knoll ήταν ένας διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan που σπούδαζε Μηχανικός. Όμως από μικρός ενδιαφερόταν για τη φωτογραφία, επηρεασμένος από τον πατέρα του ο οποίος είχε ένα σκοτεινό δωμάτιο στο υπόγειό του για την επεξεργασία των φωτογραφιών του. Επίσης ο πατέρας του, Glen Knoll, μόλις είχε φέρει στο σπίτι έναν υπολογιστή Apple.

Την περίοδο εκείνη, ο Thomas έγραψε ένα μικρό πρόγραμμα στον Apple II Plus του πατέρα του, με σκοπό να τον βοηθήσει ούτως ώστε να μπορεί να βλέπει στην οθόνη εικόνες στην κλίμακα του γκρι!

Θεωρώντας ότι η μη εμφάνιση διαβαθμίσεων στο χρώμα ήταν σημαντικό μειονέκτημα, ο Thomas εργάστηκε λίγο περισσότερο πάνω στο πρόγραμμα και κατάφερε να δημιουργήσει μια σειρά από «εργαλεία» που εφάρμοζαν διάφορα εφέ στις εικόνες στην οθόνη.

Αυτό το στοιχειώδες πρόγραμμα για τις εικόνες (το ονόμασε Display) τράβηξε την προσοχή του αδελφού του John Knoll, ο οποίος εργαζόταν στην Industrial Light & Magic (εταιρεία του George Lucas που είχε δημιουργήσει το Star Wars) και ο οποίος συνέστησε στον Thomas να το εξελίξει σε ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Έτσι ο Thomas έκανε ένα διάλειμμα έξι μηνών από τις σπουδές του το 1988 για να συνεργαστεί με τον αδερφό του, ο οποίος είχε εμπειρία όντας εργαζόμενος στην εταιρεία του George Lucas, για να αναπτύξουν μαζί το πρόγραμμα.

Οι αδελφοί Knoll μετονόμασαν το πρόγραμμα από «Display» σε «Image-Pro». Το Image-Pro θα μπορούσε μεταξύ άλλων να χρησιμοποιηθεί για εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων (Rack card). Ο Thomas αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα του προγράμματος από «ImagePro» σε «Photoshop», διότι το προαναφερθέν όνομα ήταν ήδη δεσμευμένο. Έτσι τον Φεβρουάριο του 1988, δημιουργούν την έκδοση 0,67 του Photoshop με την κωδική ονομασία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του προγράμματος να είναι «Bond». Η έκδοση αυτή ήταν η Alpha και δεν ήταν για διανομή στο κοινό.

Προχωρώντας στη δεύτερη έκδοση του Photoshop, με τον αριθμό 0,87, τα δύο αδέλφια κατάφεραν να δημιουργήσουν μια συνεργασία με μια εταιρεία που ονομαζόταν Barneyscan, η οποία κατασκεύαζε και πουλούσε σαρωτές (scanners). Η εταιρεία αγόρασε 200 αντίγραφα του προγράμματος επεξεργασίας εικόνων των αδελφών Knoll και το διένειμε μαζί με την αγορά κάθε scanner. Όπως είχαν συμφωνήσει, το πρόγραμμα πωλήθηκε με το όνομα «Barneyscan XP».

Μετά από αυτήν τη συνεργασία, ο Thomas και ο John επιδίωξαν περαιτέρω συνεργασίες με άλλες εταιρείες, αλλά δυστυχώς, οι περισσότεροι τις απέκλεισαν.

Στη συνέχεια ο John ταξίδεψε στη Silicon Valley και έκανε μια επίδειξη του προγράμματος σε μηχανικούς της Apple αλλά και στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Adobe, τον Russell Brown.

Τον Σεπτέμβριο του 1988, επετεύχθει συμφωνία μεταξύ των αδελφών Knoll και της Adobe. Όλα τα δικαιώματα χονδρικής του Photoshop αγοράστηκαν από την Adobe. Οι αδελφοί Knoll άρχισαν να εργάζονται για το προϊόν τους και κυκλοφόρησαν την πρώτη έκδοση του Photoshop 1.0  στις 19.02.1990.

Στις 31.03.1995, η Adobe αγόρασε τα δικαιώματα για το Photoshop από τον Thomas και τον John Knoll για 34,5 εκατομμύρια δολάρια, οπότε η Adobe δε χρειαζόταν πλέον να πληρώνει δικαιώματα για κάθε αντίγραφο που πωλούνταν.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #adobe #photoshop #photoedit

 

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment