Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

H Microsoft παρουσίασε την πρώτη έκδοση του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, τον Internet Explorer

Στις 16 Αυγούστου 1995 η Microsoft παρουσίασε την πρώτη έκδοση του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, τον Internet Explorer. Τον browser που το κοινό αγαπούσε να «μισεί»!

Η δημιουργία του Internet Explorer ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1994 από τον Thomas Reardon, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές χρησιμοποίησε κώδικα από το Mosaic, ένα πρώιμο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, το οποίο άνηκε στην εταιρεία Spyglass, Inc (ήταν παρακλάδι του Πανεπιστημίου του Illinois).

Ο Internet Explorer δεν ήταν δωρεάν όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και ήταν διαθέσιμος στο Internet Jumpstart Kit το οποίο περιλαμβανόταν στο πακέτο προσθέτων του Microsoft Plus!.

Έτσι ο Internet Explorer μετατράπηκε από ένα πρόσθετο για τα Windows 95 σε ένα βασικό χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος, «εξασφαλίζοντας» τον τίτλο του προγράμματος περιήγησης που επέτρεψε στον μέσο καταναλωτή που αποκτούσε υπολογιστή με Windows να συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Η Microsoft συμπεριλαμβάνοντας δωρεάν τον Internet Explorer στο λειτουργικό της σύστημα, δε χρειάζονταν να καταβάλει δικαιώματα στην Spyglass Inc. η οποία βρέθηκε και να είναι ζημιωμένη. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα την αγωγή της δεύτερης προς την πρώτη και τον διακανονισμό έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που έγινε το 1997.

Επίσης, το 1996 η Microsoft δέχθηκε αγωγή και από την εταιρεία Synet Inc. σχετικά με την παραβίαση εμπορικών σημάτων, ισχυριζόμενη ότι κατείχε τα δικαιώματα για το όνομα «Internet Explorer».

Οι επόμενες εκδόσεις του Internet Explorer, μέχρι την έκδοση 7, ανέγραφαν ένα μήνυμα που αναγνώριζε ότι η εταιρεία Spyglass ήταν ο συντάκτης του βασικού κώδικα για το πρόγραμμα περιήγησης.

Ο Internet Explorer έφτασε μέχρι την έκδοση 11, η οποία αντικαταστάθηκε από το Microsoft Edge το 2015.

Σύμφωνα με τη Microsoft ο Internet Explorer θα διακοπεί στις 15 Ιουνίου 2022, όμως θα παρέχονται αναβαθμίσεις ασφαλείας έως το 2029 διότι περιλαμβάνεται σε επαγγελματικά λειτουργικά συστήματα όπως το Windows Server 2019.

Ο Internet Explorer έως το 2003 ήταν το πιο χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης για το διαδίκτυο, επιτυγχάνοντας ένα ποσοστό χρήσης που άγγιζε το 95%.

Αυτό το αποτέλεσμα είχε επιτευχθεί αφού η Microsoft είχε κερδίσει τον πρώτο «πόλεμο προγράμματος περιήγησης» ενάντια στο Netscape, το οποίο ήταν το κυρίαρχο πρόγραμμα περιήγησης στη δεκαετία του 1990. Η κάθοδος για τον Internet Explorer ξεκίνησε το 2004 με την κυκλοφορία του Firefox και του Google Chrome το 2008. Επίσης, ένα ακόμα «χτύπημα» ήταν το γεγονός ότι τα λειτουργικά συστημάτων για κινητά όπως το Android και το iOS δεν υποστηρίζουν τον Internet Explorer

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #internet #internetexplorer #internetbrowser #microsoft #mosaic

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment