Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γίνεται η πρώτη γραπτή αναφορά στη γλώσσα προγραμματισμού Simula

Στις 5 Ιανουαρίου 1962 γίνεται η πρώτη γραπτή αναφορά στη Simula.

Η Simula θεωρείται αντικειμενοστρεφής (object oriented) γλώσσα προγραμματισμού η οποία δημιουργήθηκε από τον Kristen Nygaard (αριστερά στη φωτ.) και τον Ole-John Dahl του νορβηγικού κέντρου πληροφορικής στο Όσλο.

Όπως υποδηλώνει και το όνομα της (προέρχεται από την αγγλική λέξη simulation=προσομοίωση), η πρώτη έκδοση της Simula σχεδιάστηκε για να κάνει προσομοιώσεις. Ωστόσο μια επόμενη έκδοσή της, η Simula 67, σχεδιάστηκε για να είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης και διέθετε πολλά από τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων object oriented γλωσσών προγραμματισμού.

Η Simula ταξινομεί τα δεδομένα και τις οδηγίες σε μπλοκ που τα ονομάζει αντικείμενα, το καθένα αντιπροσωπεύει μία όψη ενός συστήματος που προορίζεται για προσομοίωση.

Όσον αφορά τη σύνταξή της, η Simula σε μεγάλο βαθμό αποτελεί ένα υπερσύνολο της γλώσσας ALGOL 60 και είχε επιρροές από τη σχεδίαση της γλώσσας προγραμματισμού Simscript.

Οι δύο βασικοί προγραμματιστές της βραβεύτηκαν το 2001 με το βραβείο Turing και για την ιστορία να αναφέρουμε ότι απεβίωσαν έναν χρόνο μετά με διαφορά ενός μήνα.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Simula #programmers #programminglanguage

 

Δείγμα προγράμματος Simula:

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Simula #programmers #programminglanguage

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment