Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Wesley Clark, βασικός σχεδιαστής του LINC (θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος minicomputer)

Ο Wesley Clark ήταν ο βασικός σχεδιαστής του LINC, ενός υπολογιστή, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος minicomputer και αυτός που αποτέλεσε τον πρόδρομο του προσωπικού υπολογιστή.

Η ιδέα του ήταν να δημιουργήσει έναν υπολογιστή για τη βιοϊατρική έρευνα, που θα ήταν εύκολο να προγραμματιστεί και να συντηρηθεί. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία του στην ανάπτυξη των υπολογιστών Whirlwind, TX-0 και άλλων πρώιμων υπολογιστών, ο Clark είχε στόχο την κατασκευή ενός «υπολογιστή φιλικού προς τον χρήστη» θέτοντας έτσι  το πρότυπο για τη σχεδίαση προσωπικών υπολογιστών τις επόμενες δεκαετίες.

Τα σχέδια των υπολογιστών του Clark δημιούργησαν μια «γέφυρα» από την εποχή των mainframe συστημάτων, τα οποία δεν ήταν προσβάσιμα από το ευρύ κοινό, σε μια νέα εποχή όπου οι υπολογιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση.
Ο Clark είχε επίσης, την αντίληψη ως νέος -τότε- ερευνητής, ότι τα γιγαντιαία μεταλλικά «ντουλάπια» των υπολογιστών που υπήρχαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 θα «εξαφανίζονταν» μια μέρα καθώς εξελίσσονταν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συρρικνώνονταν τα μεγέθη των κυκλωμάτων.

Ο Clark είχε έναν σύντομο αλλά σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του Arpanet, του προδρόμου του Διαδικτύου. Είχε προτείνει στον Larry Roberts την ιδέα της χρήσης μικρών υπολογιστών σε ένα δίκτυο, οι οποίοι θα έκαναν την δρομολόγηση των πακέτων δεδομένων. Αυτοί οι μικροί υπολογιστές ονομάστηκαν αργότερα Interface Message Processors (IMP) και με την σημερινή έννοια αποτελούσαν τους πρώτους κόμβους.

Ο Wesley Allison Clark γεννήθηκε στις 10.04.1927 στο New Haven στην πολιτεία του Κονέκτικατ και μεγάλωσε στη βόρεια Καλιφόρνια. Το 1947 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley και έλαβε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το MIT το 1955. Ο Clark εργάστηκε ως σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον από το 1964-1972. Επίσης, ίδρυσε την εταιρεία Clark, Rockoff, and Associates στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, μαζί με τη σύζυγό του, Maxine Rockoff.

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής του Berkeley, σπούδασε φυσική και ασχολήθηκε με τον εργαστηριακό αντιδραστήρα στο Hanford, Wash. Ο Clark μετακόμισε στο εργαστήριο MIT Lincoln το 1952, όπου έγινε μέλος του Project Whirlwind . Εκεί ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του Memory Test Computer (MTC), ενός συστήματος μνήμης μαγνητικού πυρήνα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στον υπολογιστή Whirlwind. Στη συνέχεια αυτός ο υπολογιστής αποτέλεσε την καρδιά του συστήματος ραντάρ SAGE του στρατού των Η.Π.Α.

Με βάση την εμπειρία του στο σύστημα Whirlwind, ο Clark, κατά τη δεκαετία του 1950, ηγήθηκε του σχεδιασμού δύο άλλων σημαντικών πειραματικών υπολογιστών, των TX-0 και TX-2. Το TX-0 ήταν ο πρώτος υπολογιστής με τρανζίστορ στον κόσμο. Το TX-2 χρησιμοποιήθηκε από τον Ivan Sutherland, τότε μεταπτυχιακό φοιτητή του MIT, για τη δημιουργία του Sketchpad, ενός προγράμματος σχεδιασμού λογισμικού, που ήταν μια θεμελιώδης πρόοδος στη γραφική απεικόνιση και τον έλεγχο των ψηφιακών πληροφοριών.

Η δουλειά του στον υπολογιστή LINC ξεκίνησε το Μάιο του 1961, όταν ηγήθηκε μιας ομάδας μηχανικών του MIT στην ανάπτυξη του Laboratory Instrument Computer ή του LINC. Βασικός συνεργάτης του Clark και συνδημιουργός του LINC , ήταν ο Charles Molnar.

Το 1981, ο Clark έλαβε το βραβείο Eckert – Mauchly για το έργο του στην αρχιτεκτονική υπολογιστών. Το 1984, του απονεμήθηκε επίτιμο πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Το 1999 έγινε μέλος στην National Academy of Engineering. Επίσης, ο Clark έλαβε το βραβείο IEEE Computer Society Computer Pioneer Award for “First Personal Computer”.

Απεβίωσε το 2016 σε ηλικία 86 ετών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #wesclark #mit #computers #link

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment