Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Vannevar Bush υπήρξε ο οραματιστής του υπερκειμένου (hypertext)

Όλα τα είχε η καριέρα του, από hypertext μέχρι «hyperbomb»… αφού ήταν παρών στην πρώτη έκρηξη ατομικής βόμβας, το 1945!

Στις 11.03.1890, γεννήθηκε ο Vannevar Bush, ο οποίος υπήρξε ο οραματιστής του υπερκειμένου (hypertext) και πρωτοπόρος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο Bush, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενεπλάκη ενεργά στο λεγόμενο «Σχέδιο Μανχάταν», για την κατασκευή της Ατομικής Βόμβας. Το 1927, είχε σχεδιάσει έναν αναλογικό υπολογιστή για την επίλυση διαφορικών εξισώσεων με έως και 18 ανεξάρτητες μεταβλητές.(Δείτε ένα τέτοιο σύστημα στη φωτογραφία).

Επίσης, ήταν γνωστός για το θεωρητικό έργο «memex», ένα ρυθμιζόμενο πρόγραμμα προβολής μικροφίλμ με δομή ανάλογη με εκείνη που είχε αργότερα ο Παγκόσμιος Ιστός. Το memex, ήταν επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη «Statistical Machine» του Emanuel Goldberg από το 1928. Ο Bush έλαβε το διδακτορικό του στη μηχανική από το MIT και το Πανεπιστήμιο του Harvard το 1917. Μια δημοσίευση εργασίας του που έγινε στο MIT, ήταν η αρχή της θεωρίας για τον σχεδιασμό ψηφιακών κυκλωμάτων.

Δύο χρόνια αργότερα, έγινε μέλος του MIT στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Ορίστηκε αντιπρόεδρος και κοσμήτορας της σχολής μηχανικών του MIT το 1932.

Το 1922, ίδρυσε την American Appliance Company με τους Laurence K. Marshall και Charles G. Smith. Αρχικά, η εταιρεία κατασκεύαζε λυχνίες κενού για ραδιόφωνα, στην πορεία όμως εξελίχθηκε σε μια βιομηχανία παραγωγής στρατιωτικού υλικού, γνωστή με την επωνυμία Raytheon.

Ο Μπους ήταν επικεφαλής του Γραφείου Επιστημονικής Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (OSRD) κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε σχεδόν όλη η «στρατιωτική R&D» του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Έργου του Μανχάταν. Σε αυτό το ρόλο, ο Bush συντόνιζε τις δραστηριότητες κορυφαίων Αμερικανών επιστημόνων στην εφαρμογή της επιστήμης στον πόλεμο και ζητήθηκε η γνώμη του για πολλές αποφάσεις του Λευκού Οίκου σχετικά με τον πόλεμο. Ο Bush ήταν παρών για την πυρηνική δοκιμή Trinity, την πρώτη έκρηξη ατομικής βόμβας, το 1945.

Όταν το 1945, ο Τρούμαν έγινε πρόεδρος των Η.Π.Α., άλλαξε η πολιτική στάση της χώρας και η εξουσία του Bush μειώθηκε δραματικά.

Τον Σεπτέμβριο του 1949, ο Bush διορίστηκε επικεφαλής μιας επιστημονικής επιτροπής στα μέλη της οποίας ήταν και ο Robert Oppenheimer, γνωστός ως «ο πατέρας της ατομικής βόμβας».

Καθώς η πολιτική του επιρροή μειώθηκε περαιτέρω, ο Bush συνέχισε να συνεργάζεται με εταιρείες όπως η AT&T και η Merck & Co, καθώς και το Smithsonian Institution. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μπους έλαβε αρκετά βραβεία: AIEE’s Edison Medal, the Public Welfare Medal από το National Academy of Sciences καθώς και το National Medal of Science. Το 1980, το National Science Foundation δημιούργησε το Βραβείο Vannevar Bush για να τιμήσει την συνεισφορά του. Επιπλέον, το κτίριο 13 του MIT ονομάζεται Κτήριο Vannevar Bush προς τιμήν του και είναι η έδρα του Center for Materials Science and Engineering.

Αφού υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο Bush πέθανε από πνευμονία στο Belmont, MA τον Ιούνιο του 1974, σε ηλικία 84 ετών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #VannevarBush #hypertext #memex

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment