Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε o Thomas J. Watson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IBM

Αγαπημένη φράση του Watson: «The company was small, but the dreams for it were big» (Η εταιρία ήταν μικρή, αλλά τα όνειρα μας για αυτή ήταν μεγάλα). Δημιούργησε μια παγκόσμια βιομηχανία κατά τη διάρκεια των 42 ετών στο τιμόνι της IBM. Επίσης, στον Watson, «χρεώνουν» την φράση «Πιστεύω ότι υπάρχει μια παγκόσμια αγορά για περίπου πέντε υπολογιστές».

Ο Thomas J. Watson γεννήθηκε στο Campbell της Νέας Υόρκης, στις 17 Φεβρουαρίου 1874. Η πρώτη του δουλειά, στα 18 του, ήταν ως λογιστής στο Clarence Risley’s Market στο Painted Post, στη Nέα Yόρκη. Αργότερα πουλούσε ραπτομηχανές και μουσικά όργανα της εταιρείας Wheeler & Wilso και μέχρι να φθάσει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστικών συστημάτων, είχε ανοίξει και κρεοπωλείο.

Η επόμενη δουλειά του Watson ήταν η πώληση μετοχών της εταιρείας Buffalo Building & Loan Company. Έπειτα, ο Watson άνοιξε ένα κρεοπωλείο στην πόλη Buffalo, το οποίο σύντομα απέτυχε, αφήνοντάς τον χωρίς χρήματα, καμία επένδυση και καμία δουλειά. Κατά τη διάρκεια μεταβίβασης του κρεοπωλείου στον νέο ιδιοκτήτη, χρειάζονταν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην ταμειακή μηχανή. Η ταμειακή μηχανή ήταν μάρκας NCR και για αυτό επισκέφθηκε την εταιρεία όπου και συνάντησε έναν επιτυχημένο πωλήτη τον John J. Range, από τον οποίο μεταξύ άλλων του ζήτησε και εργασία. Οι συζητήσεις είχαν αίσιο τέλος και τον Νοέμβριο του 1896 ο Watson προσλήφθηκε στην εταιρεία National Cash Register (γνωστή με την επωνυμία NCR) ως πωλητής όπου και στην πορεία του εκεί έφθασε έως τη θέση του Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων.

Η καριέρα του στην NCR έληξε το 1913, όταν ο εκκεντρικός John Patterson (ιδρυτής της NCR) τον απέλυσε, αφού είχαν προηγηθεί πολλές καταστάσεις και καταδίκες για τις πρακτικές που εφάρμοζαν στις πωλήσεις τους μαζί τα υπόλοιπα στελέχη της NCR. Σ.σ.: Συνολικά 28 άτομα της εταιρείας καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης διότι είχαν κάνει σαμποτάζ στις ταμειακές μηχανές της εταιρείας Hallwood, η οποία αποτελούσε ισχυρό ανταγωνιστή τους. Ο Patterson με τον Watson έκαναν και κάποια καλά, όπως το να βοηθήσουν με πολλά μέσα τους πληγέντες της μεγάλης πλημμύρας που έπληξε τις Η.Π.Α (Great Dayton Flood) το 1913.

Το 1914 προσελήφθη στην εταιρεία Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) που είχε δημιουργήσει ο Charles Ranlett Flint το 1911. Η εταιρεία αυτή έπειτα από συγχωνεύσεις άλλων εταιρειών, το 1924 μετονομάστηκε σε «International Business Machines», την γνωστή μας IBM.

Βασιζόμενος στην εμπειρία του στην NCR και τα όσα είχε ζήσει δίπλα στον Patterson, ο Watson ήταν υπέρμαχος του καλού εργασιακού περιβάλλοντος και μεγάλος πολέμιος του αλκοόλ, είχε προσπαθήσει να βάλει όριο κατανάλωσης στους υπαλλήλους του, ακόμη και στις ώρες εκτός εργασίας τους. Επίσης, ο Watson παρουσίασε το σύνθημα, «THINK», το οποίο αργότερα έγινε ένα ευρέως γνωστό σλόγκαν της IBM.

Σε όλη του τη ζωή, ο Watson ενδιαφερόταν για τις διεθνείς σχέσεις. Μάλιστα υιοθέτησε το σύνθημα, «Παγκόσμια Ειρήνη μέσω του Παγκόσμιου Εμπορίου» και συνεργάστηκε στενά με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το 1937 εξελέγη πρόεδρος του.

To 1937, o Thomas Watson υπό την ιδιότητά του Προέδρου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, συνάντησε τον Adolf Hitler στο Βερολίνο. Η ΙΒΜ είχε αποκτήσει μια γερμανική εταιρεία το 1922 και όπως είχε συμβεί και με άλλες αμερικανικές εταιρείες, βρέθηκε να λειτουργεί μετά το 1933 σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση κατέστειλε βίαια την ηγεσία της χώρας.

Με τις πληροφορίες να μην επιβεβαιώνονται, υπάρχουν αρκετά άρθρα στο διαδίκτυο καθώς και ενημέρωση για μια αγωγή εναντίον της IBM. Σε αυτή προσάπτεται η κατηγορία ότι η IBM, μέσω της γερμανικής θυγατρικής της με την επωνυμία Dehomag, συνεργάστηκε με τον Χίτλερ και τα στρατεύματά του, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μηχανές καταγραφής των στοιχείων των ανθρώπων που οδηγούσαν στο ολοκαύτωμα.

Για πολλά χρόνια ο Watson συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Columbia καθώς και με το Lafayette College. Του απονεμήθηκαν τιμητικά πτυχία από 27 κολέγια και Πανεπιστήμια των Η.Π.Α και 4 στο εξωτερικό.

Ένα μήνα πριν από το θάνατό του στις 19 Ιουνίου 1956, ο Watson παρέδωσε τα ηνία της εταιρείας IBM στον μεγαλύτερο γιο του, Thomas J. Watson (Junior).

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computer #IBM #Watson

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment