Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Thomas Flowers, ηγήθηκε της ομάδας που σχεδίασε και δημιούργησε τον υπολογιστή Colossus

Στις 22.12.1905 γεννήθηκε ο Thomas Flowers, ήταν Άγγλος μηχανικός στο Βρετανικό Γενικό Ταχυδρομείο (GPO).

Τον Φεβρουάριο του 1941 ο διευθυντής του, William Gordon Radley, ζήτησε από τον Flowers να βοηθήσει τον Alan Turing για τη δημιουργία ένας αποκωδικοποιητή για τη μηχανή Bombe, την οποία είχε αναπτύξει ο Turing για την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κωδικών της μηχανής Enigma.

Επίσης ο Flowers, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ηγήθηκε της ομάδας που σχεδίασε και δημιούργησε τον Κολοσσό (Colossus) – τον πρώτο προγραμματιζόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή – για να σπάσουν τις σύνθετες κωδικοποιημένες επικοινωνίες μιας πιο περίπλοκης κρυπτογραφικής μηχανής των Γερμανών, με το όνομα Lorenz, η οποία απαιτούσε μια νέα μέθοδο για να σπάσει ο κώδικάς της.

Το πρώτο μοντέλο του Κολοσσού (Colossus Mark 1) παρουσιάστηκε στο Bletchley Park, το Κέντρο Πληροφοριών των Βρετανικών δυνάμεων, τον Δεκέμβριο του 1943 και μια ταχύτερη εκδοχή (Colossus Mark 2) του τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 1944.

Οι προσπάθειες του Flowers κατά τη διάρκεια του πολέμου κρατήθηκαν μυστικές για πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο και οι υπολογιστές διαλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Αποτυγχάνοντας να πείσει την Τράπεζα της Αγγλίας να του δώσει ένα δάνειο για να συνεχίσει τη δουλειά του, ο Flowers επέστρεψε στην προηγούμενη καριέρα του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η εφεύρεσή του τελικά αναγνωρίστηκε όταν το 1975 η Βρεττανική κυβέρνηση, έδωσε στη δημοσιότητα τις έως τότε μυστικές πληροφορίες σχετικά με τα όσα είχαν συμβεί στο Bletchley Park.

Ο Flowers απεβίωσε στις 28 Οκτωβρίου 1998.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ThomasFlowers #colossus #BletchleyPark

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment