Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Steve Jobs, συνιδρυτής της εταιρείας Apple

«Μείνετε αχόρταγοι, μείνετε τρελοί». Με την ερμηνεία αυτής της φράσης να έχει πολλαπλές σημασίες σας παραθέτουμε 13 σημαντικά σημεία από τη ζωή του Steve Jobs, ο οποίος γεννήθηκε στις 24.02.1955 και απεβίωσε το 2011 αφήνοντας πίσω του σημαντικό τεχνολογικό έργο.

Στη φωτογραφία ο Steve Jobs σε ηλικία δύο ετών, τον οποίο κρατά ο θετός τους πατέρας Paul Jobs.

1. Ο Steve Jobs ήταν υιοθετημένος. Ο βιολογικός του πατέρας, Abdulfattah Jandali, μεγάλωσε στη Συρία και γνώρισε τη βιολογική μητέρα του Jobs , Joanne Schieble, στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Σε ηλικία 23 ετών, η Joanne έμεινε έγκυος αλλά και οι δύο πίστευαν ότι ήταν πολύ μικροί για να παντρευτούν και το να έχεις ένα παιδί εκτός γάμου δεν ταίριαζε με τις πεποιθήσεις της εποχής, οπότε έδωσαν το μωρό τους για υιοθεσία. Οι βιολογικοί γονείς του Jobs ήθελαν οι άνθρωποι που θα μεγαλώσουν το παιδί τους να είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου και έτσι το ζευγάρι που θα τον υιοθετούσε προσποιήθηκε ότι ο άντρας είναι δικηγόρος και η γυναίκα είναι φοιτήτρια. Ωστόσο, αργότερα αποδείχθηκε ότι η θετή μητέρα του Jobs δεν είχε τελειώσει το Πανεπιστήμιο και ο θετός του πατέρας δεν είχε πάει καν γυμνάσιο! Παρόλα αυτά η βιολογική μητέρα του Jobs δέχθηκε τους θετούς γονείς του Steve, Paul και Clara, με την προϋπόθεση ότι θα πήγαινε στο Πανεπιστήμιο.

2. Ο Steve Jobs είχε υποστεί bullying όταν φοιτούσε στο Crittenden Middle School επειδή ήταν περίεργος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Steve να δώσει στους γονείς του ένα τελεσίγραφο ότι θα εγκαταλείψει το σχολείο εάν δεν μετακόμιζαν. Έτσι, εγκαταστάθηκαν στο Los Altos στην California (τη γενέτειρα της Apple) όπου εκεί συνάντησε τον συνάδελφο του μηχανικό Bill Fernandez (ήταν ο πρώτος υπάλληλος της Apple Computer όταν ιδρύθηκε το 1977), ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak.

3. Ο Steve Jobs ήταν βουδιστής (Zen Buddhist). Το 1974 ενώ εργαζόταν στην εταιρεία ηλεκτρονικών και βιντεοπαιχνιδιών, Atari, ο Jobs ταξίδεψε στην Ινδία για 7 μήνες αναζητώντας πνευματική φώτιση. Διαλογιζόταν συχνά και ήταν γνωστός Pescatarian (αυτός που τρώει ψάρι αλλά όχι κρέας) ενώ του άρεσε επίσης να περπατάει χωρίς παπούτσια.

4. Ο Steve Jobs εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο. Aποφοίτησε από το Homestead στη Silicon Valley, αλλά εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Reed στο Oregon επειδή δεν ήθελε να ξοδέψει τα χρήματα των γονιών του. Εκεί παρακολούθησε κάποια μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης και της καλλιγραφίας. Το 2005, στην εναρκτήρια ομιλία του, που έκανε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την αποφοίτηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Stanford, ο Jobs δήλωσε ότι αν δεν είχε παρακολουθήσει την καλλιγραφία, ο υπολογιστής Macintosh δεν θα είχε πολλαπλές γραμματοσειρές ή γραμματοσειρές με αναλογικά διαστήματα.

5. Ο Jobs δοκίμασε LSD μερικές φορές ισχυριζόμενος ότι ήταν μια «βαθιά εμπειρία» και ότι τον βοήθησε να σκεφτεί διαφορετικά.

6. Ο Jobs «εξαπάτησε» τον συνέταιρό του Steve Wozniak. Όταν ο Jobs δούλευε για την Atari, έπρεπε να κατασκευάσει μία ηλεκτρονική πλακέτα για το βιντεοπαιχνίδι Breakout. Είπε στον Wozniak ότι θα μοιράζονταν τα κέρδη μισά-μισά, αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λιγότερα εξαρτήματα «TTL». Ο Jobs είπε προφανώς στον Wozniak ότι η πληρωμή ήταν 700$ δίνοντάς του 350$. Για το θέμα αυτό έχουμε κάνει εκτενή αναφορά σε παρελθοντική ανάρτηση…

7. Ο Jobs εργάστηκε για λίγο στην Hewlett Packard. Όταν ο Jobs ήταν 12 ετών, ο ιδρυτής της HP, Bill Hewlett, του προσέφερε μια καλοκαιρινή δουλειά αφού ο Steve τον κάλεσε ζητώντας του ανταλλακτικά για μία ηλεκτρονική του κατασκευή. Ο Jobs είχε έντονο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά από νεαρή ηλικία καθώς συνήθιζε να βοηθά τον θετό του πατέρα, Paul, να επισκευάζει συσκευές στον πάγκο εργασίας του.

8. Ο Jobs εκδιώχθηκε από την Apple, την εταιρεία στην οποία είναι συνιδρυτής! Αυτό συνέβη μετά την πρόσληψη του Sculley, όταν ο Jobs είπε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι ο John Sculley ήταν πολύ νέος, χωρίς βέβαια αυτή να είναι η μόνη αιτία για την απόλυσή του. Στη συνέχεια, το 1985 ο Jobs ίδρυσε την εταιρεία NeXT και ξεκίνησε ένα άλλο έργο δημιουργώντας τον υπολογιστή NeXT, αλλά οι πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλές λόγω του υψηλού κόστους των υπολογιστών. Η Apple αγόρασε μετοχές από την εταιρεία NeXT με αποτέλεσμα ο Jobs να επιστρέψει στην Apple. Αυτή η συνεργασία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην εμφάνιση των λειτουργικών συστημάτων όπως το iOS που χρησιμοποιείται για το iPhone.

9. Ο Jobs ήταν ένας από τους νεότερους ανθρώπους που συμπεριέλαβε η λίστα του Forbes. Βρέθηκε στην 17η θέση ανάμεσα στα πιο ισχυρά άτομα για το 2010, ήταν ο αριθμός 39 στη λίστα του Forbes των 400 πιο πλούσιων ανθρώπων για το 2011 και στο νούμερο 110 για τους δισεκατομμυριούχους του 2011.

10. Ο Jobs αρνήθηκε την πατρότητα. Είχε ένα παιδί με την Chrisann Brennan (τη φίλη του από το λύκειο) που ονομάζεται Lisa. Ακόμη και μετά από ένα τεστ DNA που αποδείχθηκε ότι ήταν ο πατέρας της εκείνος συνέχισε να το αρνείται, ισχυριζόμενος ότι ήταν η Chrisann Brennan δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Φημολογείται ότι το όνομα του υπολογιστή Apple Lisa προέρχεται από το όνομα της κόρης του. Αρχικά, υποστηρίζεται ότι το όνομα του μοντέλου Apple Lisa σημαίνει (Locally Integrated Software Architecture).

11. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Pixar. Ο Jobs κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών της Pixar, που ήταν γνωστή στο παρελθόν ως Graphics Group.

12. Έκανε την Google να αλλάξει την κίτρινη απόχρωση στο δεύτερο «o» του λογοτύπου της. Ο Jobs κάλεσε τον πρώην αντιπρόσωπο της Google, Vic Gundotra και του είπε ότι το δεύτερο «o» στο λογότυπο της Google είχε λάθος απόδοση στην απόχρωση κίτρινου σε συσκευές iPhone και ότι επρόκειτο να το διορθώσει. Προφανώς, ο Steve είχε απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια.

13. Ο Steve Jobs είναι θαμμένος σε έναν ανώνυμο τάφο. Ο Jobs διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας το 2003. Στην αρχή αρνήθηκε τις ιατρικές θεραπείες και στράφηκε προς φυσικές εναλλακτικές θεραπείες όπως τον βιγκανισμό, τον βελονισμό και τα φυτικά φάρμακα. Τελικά, ο Jobs πέθανε στο σπίτι του στο Palo Alto με την οικογένειά του στο πλευρό του. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Oh wow. Oh wow. Oh wow».

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #stevejobs #apple

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment