Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Sir Clive Marles Sinclair

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Sir CliveSinclair να οδηγεί ένα ηλεκτρικό όχημα με ηλεκτρικά υποβοηθούμενο πεντάλ.
Ονομάζεται Sinclair C5 και ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει ως «όχημα, όχι αυτοκίνητο». Εν τω μεταξύ πήγε και το δοκίμασε μέσα στο καταχείμωνο με χιόνια…

Πριν παραθέσουμε περισσότερα για τον ίδιο, αξίζει να αναφέρουμε ότι παρότι άνθρωπος της πληροφορική, ο Sinclair δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, δηλώνοντας ότι δεν του αρέσει να έχει «τεχνικά ή μηχανικά πράγματα γύρω μου» καθώς αποσπά την προσοχή από το να σκέφτεται νέες ιδέες για εφευρέσεις. Το 2010 δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί ο ίδιος υπολογιστές και προτιμά να χρησιμοποιεί τηλέφωνο παρά email.

Στις 30.07.1940 γεννήθηκε ο Sir Clive Marles Sinclair, ήταν βρετανός επιχειρηματίας και εφευρέτης. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τους υπολογιστές Sinclair, όμως παρέμεινε καινοτόμος με ό,τι και αν καταπιάστηκε.

Ο Clive Sinclair γεννήθηκε κοντά στο Richmond της Αγγλίας, περιοχή στην οποία έμεναν οι γονείς του George Sinclair και Thora Edith Ella Marles. Σε ηλικία 14 ετών, ο Sinclair σχεδίασε ένα υποβρύχιο! Γενικότερα του άρεσε να ασχολείται με τον σχεδιασμό μηχανικών κατασκευών και δεν είχε ενδιαφέρον για το σχολείο. Ενώ ήταν ακόμη μαθητής, έγραφε τα πρώτα του άρθρα για το περιοδικό Practical Wireless. Επίσης είχε απασχοληθεί σε εταιρείες για το κούρεμα γκαζόν και το πλύσιμο, αποκομίζοντας ελάχιστα χρήματα.

Ο Sinclair δεν ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο και προτίμησε μετά το τέλος του σχολείου να πουλά μικρές ηλεκτρονικές κατασκευές σε κιτ της οποίες έστελνε μέσω του ταχυδρομείου.

Αφού πέρασε αρκετά χρόνια ως βοηθός συντάκτης στο περιοδικό Instrument Practice, το 1961 ο Sinclair ίδρυσε την εταιρεία Sinclair Radionics,Το 1972, παρήγαγε την πρώτη αριθμομηχανή τσέπης –σε λεπτή γραμμή- στον κόσμο, την ονόμασε Sinclair Executive.

Το 1980 η εταιρεία του Sinclair άρχισε να παράγει οικιακούς υπολογιστές. Το μοντέλο Sinclair ZX80, ήταν ο πρώτος home computer στο Ηνωμένο Βασίλειο με τιμή μικρότερη από 100£ (79,95£ σε μορφή κιτ και 99,95£ συναρμολογημένος).
Το 1981 παρουσίασε τον υπολογιστή Sinclair ZX81, με την τιμή στα 49,95£ σε μορφή κιτ και 69,95£ συναρμολογημένος.
Τον Απρίλιο του 1982, η Sinclair κυκλοφόρησε το ZX Spectrum, με τιμή 125£ για την έκδοση με τα 16KB μνήμης RAM και 175£ για την έκδοση με τα 48 KB.

Η εταιρεία του Sinclair κυκλοφόρησε μερικά ακόμα γνωστά μοντέλα έως το 1986 όταν η Sinclair πούλησε ολόκληρη τη σειρά υπολογιστών της και το εμπορικό σήμα «Sinclair» στην Amstrad. Αυτή η συμφωνία δεν αφορούσε την εταιρεία, αλλά στη χρήση του εμπορικού ονόματος και τα προϊόντα της Sinclair που είχε δημιουργήσει ένα καλό όνομα στην αγορά.

Ο Z88 ήταν ένας φορητός υπολογιστής που κυκλοφόρησε το 1987 από την εταιρεία Cambridge Computers την οποία ίδρυσε ο Sir Clive Sinclair μετά την εξαγορά της εταιρείας Sinclair Research από την Amstrad. Ο υπολογιστής Z88 είχε αρχικά την ονομασία Sinclair Z88. Ήταν ο τελευταίος υπολογιστής που σχεδιάστηκε από τον Sir Clive Sinclair. Η τιμή του Z88 ανέρχονταν στις 249.99£. Ήταν ένας μικρός υπολογιστής σε μέγεθος χαρτιού Α4 και ήταν αρκετά ελαφρύς.

Ο Sir Clive ενδιαφερόταν για τα ηλεκτρικά οχήματα και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε για το σχεδιασμό ενός μονοθέσιου «προσωπικού οχήματος». Μια νέα εταιρεία, η Sinclair Vehicles Ltd, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1983 (επιτρέποντας στη Sinclair Research να επικεντρωθεί στα ηλεκτρονικά) και το ηλεκτρικό όχημα Sinclair C5 κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου 1985.
Το όχημα με μπαταρία στόχευε στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και μεταξύ άλλων στην γρήγορη μετακίνηση μέσα στην πόλη.

Το 1999 ο Sinclair «έγινε» παίκτης πόκερ και εμφανίστηκε στις τρεις πρώτες σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Late Night Poker. Κέρδισε τον πρώτο τελικό της σεζόν του spin-off του Celebrity Poker Club, νικώντας τον Keith Allen.

Το 2006 η Sinclair κυκλοφόρησε ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο, με το όνομα A-Bike.

Τον Νοέμβριο του 2010, ο Sir Sinclair είχε δηλώσει στην εφημερίδα «The Guardian» ότι εργάζονταν σε ένα νέο πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα, με το X-1. Το όχημα προγραμματίζονταν να κυκλοφορήσει το 2011, όμως τελικά δεν κατέστη δυνατόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1983 έφερε τον τίτλο του Sir.

Ο Sir Sinclair απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #sirSinclair #CliveSinclair

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment