Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Sir Charles Kuen Kao, γνωστός ως ο «πατέρας των οπτικών ινών»

Στη φωτογραφία του 1973 βλέπουμε τον «πατέρα των οπτικών ινών» στο εργαστήριό του και πίσω δεξιά φαίνεται μια γυάλινη ράβδος με την οποία πειραματιζόταν για την μετάδοση δεδομένων με τη χρήση του φωτός, έργο που είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο Sir Charles Kuen Kao γεννήθηκε στις 04.11.1933. Ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός και φυσικός που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη και χρήση των οπτικών ινών στις τηλεπικοινωνίες. Στη δεκαετία του 1960, ο Kao δημιούργησε διάφορες μεθόδους για να συνδυάσει ίνες γυαλιού με λέιζερ προκειμένου να μεταδώσει ψηφιακά δεδομένα.

Ο Kao γεννήθηκε στη Σαγκάη. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ όταν ήταν περίπου 15 ετών. Μεγάλωσε στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ πριν μετακομίσει στο Λονδίνο για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Στη δεκαετία του 1960, ο Kao εργάστηκε στα Standard Telecommunication Laboratories (STC), η εταιρεία που ανέπτυξε το λέιζερ.

To 1966, o Kao και ο συνεργάτης του George Hockham δημοσίευσαν μία πρωτοποριακή μελέτη, που υποστήριζε ότι οι ίνες που κατασκευάζονται με καθαρό γυαλί θα μπορούσαν να μεταφέρουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας λέιζερ. Ο Kao ηγήθηκε της ανάπτυξης αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και το 1977, το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο μετέφερε σήματα μέσω οπτικών ινών.

Επίσης εργάστηκε στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ καθώς και στις Η.ΠΑ. στην εταιρεία ITT (η μητρική εταιρεία για το STC) και στο Πανεπιστήμιο Yale.

Ο Kao τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2009 για τα επιτεύγματα του σχετικά με τη μετάδοση φωτός σε ίνες με σκοπό την μετάδοση δεδομένων. Το 2010 ανακηρύχθηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ II για τη συνεισφορά του στην τεχνολογία.

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #opticfiber #CharlesKuenKao

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment