Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Robert Cailliau, δημιουργός του πρώτου λογοτύπου του WorldWide Web

Είναι κάποιοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο Robert Cailliau, στους οποίους «χρωστάμε» το internet που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Συνεργάστηκε με τον Tim Berners-Lee για τη δημιουργία του WWW, μάλιστα είναι ο δημιουργός του πρώτου λογοτύπου του WorldWide Web (κάτω δεξιά στην εικόνα). Επίσης συνέγραψε το MacWWW πρώτο πρόγραμμα περιήγησης για υπολογιστές Apple.

Ο Cailliau γεννήθηκε στο Tongeren του Βελγίου στις 26.01.1947. Το 1958 μετακόμισε με τους γονείς του στην Αμβέρσα. Το 1969 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Το 1971, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στον Βελγικό Στρατό, είχε υπό την εποπτεία του προγράμματα που έτρεχαν Fortran και είχαν δημιουργηθεί για την προσομοίωση των κινήσεων στρατιωτικών δυνάμεων.

Τον Δεκέμβριο του 1974 άρχισε να εργάζεται στο CERN στο τμήμα Proton Synchrotron (PS) με τα καθήκοντά του να αφορούν το σύστημα ελέγχου του επιταχυντή. Τον Απρίλιο του 1987 έφυγε από το τμήμα PS για να γίνει επικεφαλής της ομάδας Office Computing Systems στο τμήμα Data Handling του CERN.

Το 1989, ο Tim Berners-Lee πρότεινε τη δημιουργία ενός συστήματος υπερκειμένου (hypertext) για την πιο εύκολη πρόσβαση στα έγγραφα του CERN. Ο Berners-Lee δημιούργησε το σύστημα, αποκαλώντας το World Wide Web, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 1990. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Cailliau και ο Berners-Lee συνέγραψαν μια πρόταση χρηματοδότησης για αυτό το σύστημα. Ο Cailliau έγινε αργότερα ο βασικός υποστηρικτής του www και ανέπτυξε μαζί με τον Nicola Pellow το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ειδικά για λ/σ εκτός Unix και το οποίο αφορούσε το λειτουργικό σύστημα Mac OS. Το πρόγραμμα ονομαζόταν MacWWW.

Το 1993 συνεργάστηκε μαζί με μια ομάδα στο Fraunhofer Gesellschaft Robert και ξεκίνησαν το πρώτο έργο με βάση το WWW που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάδοση πληροφοριών στην Ευρώπη (WISE). Ως αποτέλεσμα της εργασίας του με τη Νομική Υπηρεσία του CERN, το CERN στις 30 Απριλίου 1993 έθεσε σε δημόσια χρήση το www.

Τον Δεκέμβριο του 1993, ο Cailliau πρωτοστάτησε για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Συνέδριου για το WWW που πραγματοποιήθηκε στο CERN τον Μάιο του 1994. Το συνέδριο αυτό συγκέντρωσε 380 πρωτοπόρους στο τομέα του Διαδικτύου και ήταν ορόσημο στην ανάπτυξη του δικτύου τα επόμενα χρόνια. Οι δηλώσεις που έγιναν στο συνέδριο οδήγησαν στη δημιουργία World Wide Web Conference Committee (IW3C2), η οποία από τότε διοργανώνει ετήσιο συνέδριο με θέμα την πορεία του διαδικτύου. Ο Cailliau ήταν μέλος της επιτροπής από το 1994 έως το 2002.

Το 1994, ο Cailliau ξεκίνησε το έργο «Web for Schools» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του διαδικτύου ως πηγή εκπαίδευσης.

Τον Ιανουάριο του 2007, έλαβε πρόωρη συνταξιοδότηση από το CERN, όμως συνεχίζει να είναι δραστήριος στο χώρο της τεχνολογίας. Ο Cailliau είναι ενεργό μέλος των Newropeans, ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα για το οποίο αυτός και ο Luca Cominassi είχαν συντάξει το 2009 μια πρόταση σχετικά με την ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #www #internet #innovator #RobertCailliau

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment