Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο ο Fujio Masuoka, εφευρέτης της flash memory

1η ερώτηση: Γιατί το λέμε φλασάκι*; 2η ερώτηση: Υπάρχει μνήμη που λέγεται SAMOS;

Η ονομασία flash -memory- προέρχεται από την ιδιότητα των τρανζίστορ να μπορούν να διαγράψουν δεδομένα σε ένα δευτερόλεπτο, κάτι το οποίο θυμίζει ένα φλας κάμερας!

Αυτό παρατήρησαν, ο Fujio Masuoka -εφευρέτης της flash memory- και ο συνεργάτης του Sho-ji Ariizumi.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Masuoka «έτρεχε» το έργο αυτής της νέας μνήμης, χωρίς να έχει εγκριθεί από την εταιρεία Toshiba, στην οποία εργαζόταν. Στην εταιρεία του έλεγε, ότι εργάζεται για τις μνήμες DRAM.

Ο Masuoka γεννήθηκε στις 08.05.1943 στο Takasaki της Ιαπωνίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Tohoku στο Sendai με πτυχίο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και έλαβε το διδακτορικό του.
Το 1971, ο Masuoka έγινε μέλος της Toshiba και επίσημα εργαζόταν για την κατασκευή DRAM (για δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης) για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Όμως, στον Masuoka δεν άρεσε καθόλου η λειτουργία αυτών των μνήμων όπου όταν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος «χάνουν» τα αποθηκευμένα δεδομένα τους. Αυτό ήταν το κίνητρό του για να δημιουργήσει ένα είδος μνήμης, η οποία θα διατηρούσε τα δεδομένα της ακόμη και όταν δεν θα τροφοδοτούνταν από ρεύμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Με απλά λόγια, ήθελα να φτιάξω ένα τσιπ, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια μέρα όλες τις άλλες τεχνολογίες μνήμης στην αγορά».
Κατά τη διάρκεια των ερευνών του για την flash memory συνεργάστηκε με άλλους τέσσερεις μηχανικούς και δημιούργησαν μια ομάδα.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή μας: Ο Masuoka ενώ ήταν ακόμα στην Toshiba, εφηύρε τη μνήμη SAMOS (stacked-gate avalanche-injection metal–oxide–semiconductor), έναν πρόδρομο της μνήμης EEPROM και έπειτα της μνήμης flash. Το 1977 μετακόμισε στην Toshiba Semiconductor Business Division, όπου ανέπτυξε μια DRAM χωρητικότητας 1 Mb (πολύ καλό μέγεθος για την εποχή).

Το 1981, ο Masuoka υπέβαλε αίτημα ευρεσιτεχνίας για την EEPROM. Ένας από τους συναδέλφους του, ο κ. Sho-ji Ariizumi απλοποίησε τη flash memory. Το 1987, η Toshiba παρουσίασε στην αγορά το NAND flash.

Το 1984, η μνήμη flash παρουσιάστηκε στο International Electron Devices Meeting (IEDM) και το 1988 κυκλοφόρησε στην αγορά από την εταιρεία IBM.
Η Toshiba έδωσε στον Masuoka ένα μικρό μπόνους για την εφεύρεση, αλλά η αμερικανική εταιρεία Intel ήταν αυτή που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την τεχνολογία flash memory.

Το 1994, ο Masuoka αποχώρησε από την Toshiba και επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Tohoku στο Sendai της Ιαπωνίας όπου και έγινε καθηγητής παραδίδοντας μαθήματα για την τεχνολογία ημιαγωγών. Ήταν εκεί για πάνω από 11 χρόνια και αποσύρθηκε σε ηλικία 63 ετών. Σήμερα είναι σχετικά ενεργός παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες.

*Η μνήμη φλας είναι μία συσκευή αποθήκευσης δεδομένων για υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #flashmemory #memory #Masuoka

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment