Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Norbert Wiener, ήταν μαθηματικός, φιλόσοφος και «πατέρας» της Cybernetics

Ο Wiener έκανε εκτενή ανάλυση των εγκεφαλικών κυμάτων και διερεύνησε τις ομοιότητες μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και μιας σύγχρονης υπολογιστικής μηχανής ικανής να συσχετίζει τη μνήμη, την επιλογή και τη λήψη αποφάσεων.

Θυμίζουμε ότι παλαιότερα τους υπολογιστές τους ονόμαζαν και ηλεκτρονικούς εγκεφάλους!

Στη αριστερή μεριά της φωτογραφία σε ηλικία 14 ετών, έχοντας μόλις εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Στις 26.11.1894 γεννήθηκε ο Norbert Wiener, ήταν Αμερικανός μαθηματικός, φιλόσοφος και «πατέρας» της Cybernetics.

Τον χαρακτήριζαν «παιδί θαύμα» μιας και εισήχθη στο κολέγιο στα έντεκα του χρόνια, έλαβε το διδακτορικό του από το Harvard στα δεκαοχτώ του και μαθητευόμενος από διάσημους Ευρωπαίους μαθηματικούς, το 1919 κατάφερε να γίνει καθηγητής μαθηματικών στο MIT.Το 1945, σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Princeton, ο Wiener χρησιμοποίησε όρους όπως «feedback», «input» και «output» ερμηνεύοντας θέματα μηχανικής, αυτές οι λέξεις έγιναν μέρος της τεχνικής ορολογίας της εποχής αλλά έως και σήμερα.

Επίσης δημιούργησε τον όρο Cybernetics (κυβερνητική) και το 1948 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο «Κυβερνητική ή έλεγχος και επικοινωνία στα ζώα και στις μηχανές».

Το βιβλίο είχε σημαντική επιρροή στη μετέπειτα έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και σε άλλες επιστήμες όπως: βιολογία, φιλοσοφία καθώς και στην κοινωνιολογία σχετικά με την οργάνωση της κοινωνίας.

Επιπροσθέτως να αναφέρουμε ότι στο βιβλίο του ο Wiener, βασίστηκε σε πειράματα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου με αντιαεροπορικά συστήματα που προέβλεπαν την πορεία των εχθρικών αεροπλάνων ερμηνεύοντας εικόνες ραντάρ.

Εδώ μπορείτε να διαβάστε το βιβλίο του, Cybernetics

Η έρευνα του Wiener σχετικά με τις αρχές της πληροφορικής έγιναν σε μια εποχή όπου οι ιδέες του John von Neumann και του Claude Shannon δεν είχαν ακόμη εδραιωθεί.

Απεβίωσε στις 18 Μαρτίου 1964.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Cybernetics #NorbertWiener

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment