Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Nolan Bushnell, συνιδρυτής της Atari

Όντας φοιτητής εργαζόταν τα βράδια ως «κράχτης» σε λούνα παρκ και στην πορεία έγινε ένας από τους ανθρώπους που έφεραν την ψυχαγωγία στο σπίτι.

Στις 05.02.1943 στο Clearfield της Utah γεννήθηκε ο Nolan Bushnell, συνιδρυτής της Atari και ιδρυτής των εστιατορίων Chuck E. Cheese. Ο Bushnell μαζί με τον Ted Dabney επίσης συνιδρυτή της Atari και με τους Allan Alcorn και Fred Marincic κατασκεύασαν το 1972 το videogame με το όνομα Pong.

To 1976 o Nolan Bushnell αρνήθηκε την προσφορά του Steve Jobs – πρώην υπαλλήλου της Atari – ο οποίος είχε ζητήσει 50.000 $ ως αντάλλαγμα για το ένα τρίτο της εταιρείας Apple Computer. Ο Bushnell, απάντησε αρνητικά. Σε πρόσφατες δηλώσεις του και σχολιάζοντας την αξία που έχει τα τελευταία χρόνια η Apple, δεν μετάνιωσε για την τότε απόφασή του: «Έχω μια υπέροχη οικογένεια, έχω μια υπέροχη σύζυγο, η ζωή μου είναι υπέροχη. Δεν είμαι σίγουρος ότι αν ήμουν υπερ, υπερ, υπερπλούσιος θα τα είχα όλα αυτά».

Το 1968 αποφοίτησε από το University of Utah College of Engineering και το 1969 ίδρυσε την Syzygy Engineering μαζί με τον Ted Dabney και το 1971 κατασκεύασαν το Computer Space, το πρώτο βιντεοπαιχνίδι που λειτουργούσε με κέρματα στον κόσμο! Το Computer Space ήταν μια μικρότερη εκδοχή του παιχνιδιού που ονομάζεται Spacewar! Παιχνίδι που το «συναντούσαμε» -το 1962- σε υπολογιστές mainframe κυρίως της DEC σε πανεπιστήμια και εργαστήρια. Ήταν ένα περίπλοκο παιχνίδι το οποίο δεν ήταν εμπορικά επιτυχημένο και που κατά τη φοιτητική του ζωή ο Bushnell είχε παίξει.
Μετά την κυκλοφορία της πρώτης οικιακής παιχνιδομηχανής Magnavox Odyssey -το 1972- ο Bushnell εμπνεύστηκε και καθοδηγώντας τον Allan Alcorn δημιούργησαν το arcade Pong. Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας Atari που μόλις είχε ιδρύσει μαζί με τον Ted Dabney.

Το 1977, η εταιρεία κυκλοφόρησε το πασίγνωστο Atari 2600 το οποίο έφερε επανάσταση στην ψυχαγωγία στο σπίτι. Η Atari είχε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις μέχρι το 1982 και έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αμερικανική αγορά. Ο Bushnell αγόρασε την εταιρεία Pizza Time Theatre από την Warner Communications το 1977.

Ο Bushnell εντάχθηκε στο Video Game Hall of Fame και στο Consumer Electronics Association Hall of Fame. Έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό Newsweek ως ένας από τους «50 άντρες που άλλαξαν την Αμερική». Είναι ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Brainrush, μιας εταιρείας που παράγει εκπαιδευτικό λογισμικό χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των βιντεοπαιχνιδιών. Είναι σχετικά γνωστός ο νόμος του Bushnell όπου σε ελεύθερη μετάφραση υποστηρίζει: «τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά που είναι εύκολο να τα μάθεις αλλά δύσκολο να σε κερδίσουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει στο πρώτο τέταρτο».

«Μου ζητήθηκε πριν από αρκετά χρόνια να απονείμω ένα βραβείο στο Grand Theft Auto και είπα ότι δεν πιστεύω ότι το παιχνίδι πρέπει να τιμηθεί». Καταδικάζει τη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Grand Theft Auto γιατί πιστεύει ότι εστιάζει στο οργανωμένο έγκλημα. Από την άλλη, ο Bushnell θεωρεί ότι το παιχνίδι Minecraft, έχει θετικό αντίκτυπο στους παίκτες.
Έχει ξεκινήσει περισσότερες από 20 εταιρείες και παραμένει ακόμη δραστήριος.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #atari #pong #Bushnell

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment