«Το software γίνεται πιο αργό, πολύ πιο γρήγορα, από ότι το hardware γίνεται γρηγορότερο».
Έχει δηλώσει μεταξύ πολλών άλλων, ο Niklaus Wirth, εφευρέτης της γλώσσας προγραμματισμού Pascal, ο οποίος γεννήθηκε στις 15.02.1934 στο Winterhur της Ελβετίας ο Niklaus Wirth.
Το 1970 δημιούργησε την Pascal, η οποία αρχικά προοριζόταν να χρησιμεύει μόνο ως εργαλείο για τη διδασκαλία του προγραμματισμού. Στη συνέχεια η Pascal έγινε μια ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού στην εκπαίδευση και επηρέασε μια γενιά μαθητών και επαγγελματιών, πιθανότατα και εσάς που αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτή την ανάρτηση.
Επίσης, ο Wirth συνέβαλε στον σχεδιασμό και άλλων γλωσσών προγραμματισμού και αλγορίθμων όπως οι Euler, ALGOL W, Pascal, Modula, Modula-2, Oberon, Oberon-2 και Oberon-07 (Η Oberon είναι ένας συνδυασμός γλώσσας προγραμματισμού και λειτουργικού συστήματος για σταθμούς εργασίας). Ήταν επίσης σημαντικό μέρος της ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης για τα λειτουργικά συστήματα Lilith και Oberon, όπως επίσης και για το Lola (σύστημα σχεδιασμού σχετικό με τη διαχείριση υλικού).
Το 1976, επηρεασμένος από τους σταθμούς εργασίας (workstatiosn) που ανέπτυξε το Ερευνητικό Κέντρο Palo Alto της Xerox (PARC) και έπειτα από σχετική άδεια που έλαβε, ηγήθηκε ενός έργου στο ETH της Ζυρίχης για την κατασκευή ενός νέου σταθμού εργασίας με γραφικό περιβάλλον. Αυτό το έργο έφερε την ονομασία Lilith και ήταν ένα ολοκληρωμένο γραφικό περιβάλλον υπολογιστή, με λειτουργικό σύστημα (Medos), τοπική δικτύωση υψηλής ταχύτητας, εφαρμογές όπως επεξεργαστές κειμένου και γραφικών και εκτυπωτές λέιζερ.
Σχετικά με τις σπουδές του: Έλαβε το πτυχίο Ηλεκτρονικού από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ- Ζυρίχη) (1959), Master of Science (MSC) από το Πανεπιστήμιο Laval (1960) και διδακτορικό στην Ηλεκτρολογία και Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Berkeley (1963).
Μετά την αποφοίτησή του, ο Wirth έγινε επίκουρος καθηγητής στο νεοσύστατο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1968 μέχρι την αποχώρησή του το 1999, ήταν καθηγητής στο ETH στη Ζυρίχη. Εκεί, ανέπτυξε τις γλώσσες προγραμματισμού Pascal (1970), Modula-2 (1979) και Oberon (1988).
Ο Wirth έχει λάβει το Βραβείο Turing και το βραβείο Computer Pioneer της IEEE Computer Society.
Το πιο πρόσφατο έργο του, ονομάζεται CADtools και έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ λογισμικού και υλικού.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #pascal #NiklausWirth