Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο μηχανικός Marcian Hoff, ο οποίος ανέπτυξε την αρχιτεκτονική για τον πρώτο μικροεπεξεργαστή

Στη φωτογραφία από το εργαστήριό του, βλέπετε τον άνθρωπο που ανέπτυξε την αρχιτεκτονική για τον πρώτο μικροεπεξεργαστή!

Στις 28.10.1937 γεννήθηκε ο Αμερικανός μηχανικός Marcian Hoff. Σήμερα γίνεται 84 ετών.

Θεωρείται ότι άλλαξε το κόσμο της τεχνολογίας ως ένας από τους βασικούς ανθρώπους πίσω από τη δημιουργία του πρώτου μικροεπεξεργαστή, του Intel 4004.

Το 1967 ο Marcian Edward Hoff αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ακαδημαϊκό χώρο, έχοντας αποκτήσει το διδακτορικό του στην ηλεκτρολογία.

Ο Hoff προτού καταπιαστεί με τους μικροεπεξεργαστές, είχε εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα σε μια εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων σηματοδότησης για το σιδηρόδρομο. Για την ιστορία την εποχή που εργάζονταν σε αυτή την εταιρεία, έλαβε τα δύο πρώτα διπλώματα ευρεσιτεχνίες.

Σε μια συνέντευξή του ο Hoff αναφέρει πως ξεκίνησε η συνεργασία το με τον «Δήμαρχο της Σίλικον Βάλεϊ», Robert Noyce:
«Είχα συναντήσει Noyce μια φορά στο παρελθόν. Μου είχε πει ότι θα στελέχωνε μια εταιρεία και με είχε ρωτήσει αν θα σκεφτόμουν μια θέση εκεί. Έξι χρόνια νωρίτερα, ο Robert Noyce, ο ιδρυτής της Fairchild Semiconductor, είχε πατεντάρει το τσιπ πυριτίου.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, Noyce αναζητούσε άτομα για να δημιουργήσει μια ομάδα για την νέα του εταιρεία.
Ο Noyce με κάλεσε στο τηλέφωνο – το οποίο το θεωρώ το τηλεφώνημα της ζωής μου – και μου ζήτησε να περάσω για μια συνέντευξη από το σπίτι του.
Κατά τη διάρκεια της, ο Noyce δεν μου είπε τι ήταν η νέα εταιρεία, αλλά με ρώτησε αν είχα ιδέα ποιο θα ήταν το επόμενο επίπεδο για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και του απάντησα η δημιουργία μιας μνήμης υπολογιστή.
Είχα μαντέψει σωστά. Το σχέδιο του Noyce ήταν να φτιάξει τσιπ μνήμης για μεγάλους υπολογιστές mainframe.

Και κάπως έτσι ο Hoff προσλήφθηκε στην Intel και έγινε ο 12ος υπάλληλός της.

Εργαζόμενος στην Intel το 1969, ανέπτυξε την αρχιτεκτονική για τον πρώτο μικροεπεξεργαστή Intel 4004, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1971 και αποτέλεσε τη γέννηση της βιομηχανίας των CPU’s.

Το 1980, ο Hoff ονομάστηκε ο πρώτος Intel Fellow και παρέμεινε σε αυτήν τη θέση μέχρι το 1983, όταν πήγε στην εταιρεία Atari ως αντιπρόεδρος τεχνολογίας.

Το 1996 εργάστηκε ως αντιπρόεδρος στο τμήμα πωλήσεων της Sega of America.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #intel4004 #intel #cpu #MarcianHoff

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment