Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Michael Dell, ιδρυτής της εταιρείας Dell

Βρίσκεται στην 18η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου με περιουσία που ξεπερνά τα 43,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ξεκίνησε από χαμηλά… βγάζοντας τα πρώτα του χρήματα (~1.000$) σε ηλικία μόλις 12 ετών πουλώντας γραμματόσημα και κάρτες μπέιζμπολ. Επίσης στο γυμνάσιο, άρχισε να πουλά συνδρομές με διάφορους τρόπους, ακόμα και μέσω τηλεφωνικών πωλήσεων, για την εφημερίδα Houston του Τέξας, δραστηριότητα η οποία του απέφερε περίπου 20 χιλιάδες δολάρια!

Αναφερόμαστε στον ιδρυτή της εταιρείας DELL, ο οποίος γεννήθηκε στις 23.02.1965 στις Η.Π.Α.

Ο Michael Dell ήταν ένα έξυπνο παιδί. Οι γονείς του ήθελαν να τον «κάνουν» γιατρό, όμως αυτός ήταν παθιασμένος με τους υπολογιστές από πολύ μικρή ηλικία. Τόσο παθιασμένος,  που σε ηλικία μόλις 7 ετών ξεβίδωσε μια αριθμομηχανή για να δει τι έχει μέσα και γενικά το ίδιο έκανε και με κάθε άλλη συσκευή. Στα 15 του, αποσυναρμολόγησε τον πρώτο του προσωπικό υπολογιστή (Apple II), ήταν ένα δώρο από τους γονείς του. Πιθανότατα ήλπιζαν ότι θα το χρησιμοποιούσε με άλλο τρόπο… για παράδειγμα να κάνει εκεί τα μαθήματά του.

Ο Dell ξεκίνησε να σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και όντας φοιτητής χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει τα έξοδα. Τον Ιανουάριο του 1984, δημιούργησε μια άτυπη επιχείρηση με σκοπό να συγκεντρώνει υπολογιστές και να τους πουλά στους συναδέλφους του καθώς και σε άλλα άτομα. Εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε ότι ήταν καλός πωλητής και κατάφερε να απογειωθεί πολύ γρήγορα. Αρχικά ονόμασε την εταιρεία «PC’s Limited». Λίγους μήνες αργότερα, πήγε στους γονείς του παίρνοντας μαζί του μία από τις πρώτες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του. Δείχνοντας στη μαμά και τον μπαμπά του κέρδος σχεδόν 200.000$, το οποίο μάλιστα είχε επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου του ίδιου έτους, κατάφερε να τους πείσει, ότι το επάγγελμα του γιατρού δεν ήταν το πεπρωμένο του…  Οπότε ο Dell σε λιγότερο από ένα χρόνο εγκατέλειψε την Ιατρική και αφοσιώθηκε πλήρως σε αυτό που του άρεσε να κάνει.

Στις αρχές του 1985, σε ηλικία είκοσι ετών, ο Dell είχε τριάντα υπαλλήλους που εργάζονταν στην εταιρεία του. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς, η εταιρεία άρχισε να παράγει τον Turbo PC, τον πρώτο της υπολογιστή που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από το μηδέν, αντί για μια προσαρμοσμένη έκδοση ενός μηχανήματος άλλης εταιρείας. Το 1987 ο Dell άλλαξε το όνομα της εταιρείας από «PCs Unlimited» σε «Dell Computer Corporation». Εκείνη την εποχή ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που δεν πρότεινε κανένας άλλος στη αγορά υπολογιστών: αντί να ζητά από τους πελάτες του να φέρνουν τους υπολογιστές σε ένα κατάστημα για επισκευή, δημιούργησε ένα τμήμα για την εξυπηρέτηση των πελατών του ως ένα πρώτο επίπεδο επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων των υπολογιστών. Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Success magazine, ο Dell επεσήμανε ότι αυτή η ιδέα προήλθε από αναγκαιότητα παρά ως ένα έξυπνο σχέδιο για να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές: «Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα επειδή δεν είχαμε καταστήματα», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια του 1988, ο Dell άρχισε να προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να αγοράσει μετοχές στην εταιρεία του. Μόλις τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της εταιρείας, οι πωλήσεις έφτασαν τα 159 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Michael ξεκίνησε την επιχείρηση με μόνο 1.000 δολάρια. Μια πολύ ωραία επένδυση, εάν σκεφθούμε ότι η Dell Computers είναι μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων σήμερα.

Σε μόλις δύο δεκαετίες, η εταιρεία του Dell αυξήθηκε σε τεράστιες αναλογίες, με περισσότερους από 47.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Dell ήταν στην κορυφή του καταλόγου Forbes και είχε συμπεριληφθεί μεταξύ των δέκα πλουσιότερων Αμερικανών ηλικίας κάτω των σαράντα ετών. Έχει αναγνωριστεί ως οραματιστής και καινοτόμος με ό, τι καταπιάνεται.

Να σημειώσουμε ότι το 1992, ο Dell ήταν 27 ετών. Την ίδια χρονιά έγινε ο νεότερος Διευθύνων Σύμβουλος του οποίου μάλιστα η εταιρεία ήταν στη λίστα με τις 500 κορυφαίες εταιρείες του Fortune.

Το 1999, ο Dell και η σύζυγός του ίδρυσαν το «Ίδρυμα Michael and Susan Dell» με κύριο σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #dell #MichaelDell

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment