Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Linus Torvalds, δημιουργός του Linux και υπέρμαχος του «λογισμικού ανοιχτού κώδικα»

Ξεκίνησε με έναν Commodore Vic 20 και έγινε ο «μπαμπάς» του Linux και υπέρμαχος του «λογισμικού ανοιχτού κώδικα»!
 
Γνώρισε τη σύζυγό του, Tove Torvalds, το φθινόπωρο του 1993 -όταν εκείνος δίδασκε σε ένα εργαστήριο για εκμάθηση υπολογιστών- και ζήτησε από τους μαθητές τους να του στείλουν ένα δοκιμαστικό e-mail. Η Tove, του έστειλε μια πρόταση για ραντεβού!
Η συνάντηση πήγε καλά και σήμερα έχει τρεις κόρες.
 
Επίσης το 2011 δημιούργησε ένα πρόγραμμα – Subsurface- για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις καταδύσεις, μιας και ο ίδιος λατρεύει αυτή τη δραστηριότητα.
 
Σαν σήμερα στις 28 Δεκεμβρίου 1969, γεννήθηκε ο Linus Torvalds, είναι Φινλανδός επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος το 1991, 22χρονος φοιτητής τότε, ξεκίνησε τον προγραμματισμό του πυρήνα του Linux που σήμερα τρέχει σε πάρα πολλές συσκευές, από smartphones μέχρι διαστημικούς πυραύλους!
 
Το 1990, είδε για πρώτη φορά το UNIX, σε έναν υπολογιστή DEC MicroVAX ο οποίος έτρεχε το λ/σ ULTRIX.
 
Το 1991 αγόρασε έναν υπολογιστή IBM PC (με Intel 80386) και αρχικά έπαιζε το παιχνίδι Prince of Persia, έπειτα απέκτησε ένα αντίγραφο του λειτουργικού συστήματος MINIX, από το οποίο παρακινήθηκε για να αρχίσει να ασχολείται με τη δημιουργία του Linux.
 
Ο Torvalds δεν είχε «δανειστεί» μέρη από τον κώδικα του Minix, όμως είχε υιοθετήσει ένα μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής του, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος αρχείων. Όταν είχε φθάσει σε εκείνο το σημείο το έργο του, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια των ανθρώπων της κοινότητας που ασχολούνταν με το λ/σ Minix. Έτσι συνέταξε το μήνυμα και το έστειλε στην κοινότητα.
 
Σε μια επόμενη επικοινωνία με την ομάδα, ο Torvalds ανέφερε ότι το λειτουργικό του σύστημα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να κάνει πολύ περισσότερα από ότι το Minix και ότι θα είναι δωρεάν, πιθανώς με άδεια gnu ή με κάποια παρόμοια.
 
Ο Torvalds ονόμασε την πρώτη έκδοση του έργου του «Freax», ένα όνομα που το επέλεξε επειδή ενσωμάτωσε μέρη από τις λέξεις «free» και «freak Freax» καθώς και το γράμμα «x» το οποίο χρησιμοποιούνταν σε πολλά λ/σ που είχαν ως βάση το unix. Το «Freax» αποτελούνταν από περισσότερες από 10.000 γραμμές κώδικα σε C και Assembly (386).
 
Τον Σεπτέμβριο του 1991, τα αρχεία «Freax» ανέβηκαν στον διακομιστή FTP (ftp.funet.fi) του δικτύου FUNET με σκοπό να είναι προσβάσιμα και από άλλους χρήστες που θα ήθελαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του έργου του Torvalds.
 
Ο Ari Lemmke, ένας συνεργάτης του Torvalds στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (HUT), ο οποίος ήταν ένας από τους εθελοντές διαχειριστές για τον διακομιστή FTP του πανεπιστημίου, πίστευε ότι το «Freax» δεν ήταν ένα ωραίο όνομα και έτσι το μετονόμασε σε «Linux» χωρίς να ρωτήσει τον Torvalds. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο Torvalds είχε ήδη σκεφθεί το όνομα «Linux», όμως το απέρριψε σκεπτόμενος ότι θα ήταν πολύ εγωιστικό. Αργότερα ο Torvalds συναίνεσε στην ονομασία «Linux».
 
Η πρώτη έκδοση του «Linux», η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 1991, δημοσιεύτηκε έχοντας τη δική της άδεια. Τον Δεκέμβριο του 1992, ο Torvalds αποφάσισε να κυκλοφορήσει την έκδοση 0.99 Linux υπό την άδεια του GNU Public License, διότι χρειάζονταν αρκετά «κομμάτια» κώδικα από το GNU για τη λειτουργία του πυρήνα Linux. Αυτή η αλλαγή έκανε το Linux πλήρως συμβατό με το υπόλοιπο λογισμικό του GNU.
 
Το λογότυπο του Linux eπιλέχθηκε από τον Linus Torvalds επειδή του άρεσαν οι πιγκουίνοι. Το 1996, ο Torvalds είχε κατεβάσει την εικόνα που βλέπετε από ένα FTP site της εποχής. Ο πιγκουίνος αυτός έμοιαζε με τους χαρακτήρες των βρετανικών κινουμένων σχεδίων Creature Comforts του σχεδιαστή Nick Park.
 
Σχεδιαστής της μασκότ του Linux είναι ο προγραμματιστής Larry Ewing με την αρχική πρόταση να προέρχεται από τον επίσης προγραμματιστή Alan Cox.
 
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο σχεδιασμός της μασκότ έγινε με το πρόγραμμα GIMP (προτείνουμε να το κατεβάσετε, είναι δωρεάν και μπορείτε να κάνετε επεξεργασία εικόνας, αρκετοί το προτιμούν έναντι του Photoshop).
 
Το όνομα «Tux» δόθηκε από τον James Hughes, ο οποίος ονόμασε τη μασκότ Linux ως συντομογραφία του «Torvalds UniX» προς τιμήν του Linus Torvalds. Το Tux είναι επίσης, συντομογραφία του σμόκιν.
 
Μερικά χρόνια αργότερα, κοντά στο 2000 ο Steve Jobs του προσέφερε μία δουλειά στην Apple και επέμενε να σταματήσει την ανάπτυξη του Linux, εκείνος όμως, αρνήθηκε.
Η Microsoft, που από τη δεκαετία του 90 είχε προσπαθήσει να το εξαλείψει, αξιοποιεί σήμερα το Linux στους business server της.
 
Επίσης είναι δημιουργός των Git, Subsurface. Το Git είναι λογισμικό για την παρακολούθηση αλλαγών σε οποιοδήποτε σύνολο αρχείων, δημιουργήθηκε το 2005 από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια με τη συμβολή και άλλων προγραμματιστών για την ανάπτυξη του πυρήνα Linux.
Το Subsurface είναι ένα δωρεάν λογισμικό που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις καταδύσεις. Ο Torvalds ξεκίνησε τη δημιουργία του στα τέλη του 2011 και στα τέλη του 2012 ανέλαβε τη συντήρηση του προγράμματος ο Dirk Hohndel.
 
Στις 11 Οκτωβρίου 2017, η εταιρεία SUSE (δημιουργός εκδόσεων Linux) έφτιαξε ένα τραγούδι με τίτλο «Linus Said».
 
Ο Torvalds έως σήμερα είναι ενεργός στην κοινότητα του Linux και στο Linux Foundation.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computer #unix #LinusTorvalds

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment