Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο John Von Neumann, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα

Από τα μαθηματικά στους υπολογιστές και στην ατομική βόμβα.

«Στον John Von Neumann άρεσε να τρώει και να πίνει, μπορούσε να μετρήσει τα πάντα εκτός από τις θερμίδες» είχε πει η σύζυγός του Κλάρα (αριστερά στη φωτογραφία).

Ο Von Neumann γεννήθηκε στις 28.12.1903 στη Βουδαπέστη και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα, του οποίου το έργο αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια της κβαντικής μηχανικής, λογικής, μαθηματικής οικονομικής θεωρίας και της βαλλιστικής.

Δημιούργησε την «αρχιτεκτονική von Neumann», η οποία περιγράφει τη λογική δομή σχεδόν όλων των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται έως και σήμερα. Το εξαιρετικό μαθηματικό του ταλέντο τον έκανε να ξεχωρίζει σε νεαρή ηλικία.

Στη δεκαετία του 1920, σπούδασε χημεία στο Βερολίνο και τη Ζυρίχη ενώ έλαβε διδακτορικό στα μαθηματικά στη Βουδαπέστη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική από το 1930 έως το 1933, ήταν καθηγητής μαθηματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και ο νεότερος συνάδελφος του Albert Einstein.

Εργάστηκε επίσης «πάνω» στις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης με τον Alan Turing, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το Princeton στη δεκαετία του 1930. Το 1933 μετακόμισε στις Η.Π.Α. για πάντα και έγινε καθηγητής στο Institute for Advanced Study (IAS)στο Princeton.

Το 1943, ο von Neumann εργάστηκε στο έργο κατασκευής της ατομικής βόμβας με επικεφαλής τον Robert Oppenheimer. Εκτός από την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων στην ανάπτυξη του πυροκροτητή για τη βόμβα που ρίχτηκε στο Ναγκασάκι, ασχολήθηκε με υπολογισμούς για να καθορίσει το βέλτιστο ύψος στο οποίο έπρεπε να πυροδοτηθεί.
Στην αναζήτησή του για ένα κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου δεδομένων, έγινε μέλος της ομάδας που ανέπτυξε τον υπολογιστή ENIAC το 1944.
Στην έκθεσή του για το EDVAC (διάδοχο μοντέλο του ENIAC), ο von Neumann περιέγραψε την αρχιτεκτονική του υπολογιστή που φέρει το όνομά του – που αποτελείται από πέντε συγκεκριμένα μέρη: κεντρική αριθμητική μονάδα (CA), κεντρική μονάδα ελέγχου(CC), μνήμη (M), είσοδο (I) και έξοδο (O).

Μετά τον πόλεμο ο von Neumann επέστρεψε στο IAS και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή για επιστημονικούς σκοπούς, ονομαζόταν IAS computer διέθετε λυχνίες κενού και βασιζόταν στην αρχιτεκτονική του. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1952.

Ο Von Neumann κατείχε ένα δια βίου πάθος για την αρχαία ιστορία και ήταν γνωστός για τις ιστορικές του γνώσεις.

Ο John von Neumann πέθανε σε ηλικία 53 ετών από καρκίνο, αποτέλεσμα της ακτινοβολίας στις δοκιμές ατομικής βόμβας.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #JohnvonNeumann #scientist #pionner

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment