Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Knut Fredrik Idestam, γνωστός ως ιδρυτής της Nokia

Από το νερόμυλο της φωτογραφίας σε ένα ποτάμι της Φινλανδίας, η εταιρεία του Idestam, έπειτα από 135 χρόνια έβγαλε το θρυλικό πλέον Nokia 3310!
 
Στις 28 Οκτωβρίου 1838, γεννήθηκε ο Knut Fredrik Idestam ο οποίος ήταν Φινλανδός μηχανικός και επιχειρηματίας ορυχείων, περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής της Nokia.
 
Στις 12.05.1865, ο μηχανικός ορυχείων Fredrik Idestam έλαβε άδεια για να δημιουργήσει ένα μύλο αλέσματος ξυλοπολτού στις όχθες του στο Τάμπερε της Φινλανδίας (τότε ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας). Τρία χρόνια αργότερα, ο Idestam άνοιξε έναν δεύτερο μύλο δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά κοντά στην πόλη της Nokia δίπλα στον ποταμό Nokianvirta. Αυτή ήταν η αρχή για τη δημιουργία μιας επιχείρησης χαρτοποιίας.
 
Το 1871 ο Idestam μετονόμασε την εταιρεία του σε «Nokia Ab» και άρχισε να πουλά μετοχές με τη βοήθεια του στενού φίλου, καθηγητή και πολιτικού Leo Mechelin, ο οποίος έγινε τελικά πρόεδρος της εταιρείας το 1898 (μέχρι το 1914) και οδήγησε την εταιρεία προς παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η επέκταση δραστηριοτήτων της εταιρείας, δεν έβρισκε σύμφωνο τον Idestam, όμως η συνταξιοδότησή του το 1896 άνοιξε τον δρόμο για την νέα πορεία της εταιρείας.
 
Το 1902, η Nokia πρόσθεσε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, όμως το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου «βρήκε» την εταιρεία στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Έτσι η Nokia πούλησε το τμήμα ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία Finish Rubber Works. Η προαναφερθείσα εταιρεία εξαγόρασε τη Finland Rubber Works μια επιχείρηση κατασκευής ηλεκτρικών καλωδίων, τηλεφώνων και τηλέγραφων.
 
Το 1967, αυτές οι τρεις εταιρείες συγχωνεύτηκαν επίσημα ως όμιλος εταιρειών με το όνομα Nokia Corporation το 1967. Ο όμιλος είχε μια λίστα προϊόντων που κυμαινόταν από ελαστικά ποδηλάτων και λαστιχένιες μπότες έως τηλεοράσεις και μάσκα αερίου για τον Φινλανδικό Στρατό.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #microsoft #windows #billgates #birthdays

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment