Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Joseph-Marie Jacquard, ήταν εφευρέτης ενός αργαλειού που χρησιμοποιούσε ξύλινες διάτρητες κάρτες

Από τα υφάσματα… στην ίδρυση της IBM και στα αποθηκευτικά μέσα των computers…

Στις 07.07.1752 γεννήθηκε στην Γαλλία ο Joseph-Marie Jacquard.

Ήταν ο εφευρέτης ενός εξελιγμένου αργαλειού, γνωστός ως ο αργαλειός Jacquard.

Ο εικονιζόμενος αργαλειός διέθετε ξύλινες/χάρτινες διάτρητες κάρτες με την χρήση των οποίων μπορούσε να γίνει η επιλογή στο σχεδιασμό ενός υφάσματος, δίνοντας τις αντίστοιχες εντολές. Πάνω αριστερά βλέπετε μια τέτοιου είδους κάρτα καθώς και ένα δείγμα από το παραγόμενο ύφασμα.

Μέχρι το 1800, ο Jacquard είχε δημιουργήσει διάφορους μηχανισμούς, μεταξύ αυτών έναν αργαλειό που κινούνταν με το πάτημα του ποδιού, έναν αργαλειό για την ύφανση διχτυών ψαρέματος (το 1803) και τον αργαλειό «Jacquard» (το 1804). Ωστόσο, αυτές οι πρώτες εφευρέσεις δεν λειτούργησαν καλά.

Στη Βιομηχανική Επανάσταση, στις αρχές του 1800, ο Joseph Jacquard, ανέπτυξε ένα σύστημα οδηγιών για να αυτοματοποιήσει τον αργαλειό και άρα να αυξήσει την παραγωγή του. Οι οδηγίες πλεξίματος αποθηκεύτηκαν σε διάτρητες κάρτες. Όπου υπήρχαν οπές η βελόνα μπορούσε να περάσει, όπου δεν υπήρχαν δεν περνούσε η βελόνα.

Έτσι οι διάτρητες κάρτες του αργαλειού «αποθήκευαν» μια σειρά από προγραμματισμένες κινήσεις, οι οποίες λειτουργούσαν σαν οδηγός και με τη βοήθεια αυτών, οι αργαλειοί μπορούσαν μόνοι τους να δημιουργήσουν περίπλοκα σχέδια.

Με λίγα λόγια: Ανάλογα δηλαδή με το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι οπές της κάθε κάρτας, παραγόταν και το αντίστοιχο σχέδιο στο ύφασμα. Σε αυτό το δυαδικό σύστημα – binary, βασίστηκε αργότερα το 0 και το 1 στα ψηφιακά ηλεκτρονικά.

Το 1801, ο Jacquard παρουσίασε την εφεύρεσή του στην έκθεση «Exposition des produits de l’industrie française» στο Παρίσι, όπου και του απονεμήθηκε χάλκινο μετάλλιο. Τα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες βελτιώσεις στον αργαλειό. Εν τέλει, ο αργαλειός κηρύχθηκε δημόσιο αγαθό και το 1805 ο Jacquard επιβραβεύτηκε με σύνταξη και δικαιώματα σε κάθε τέτοια μηχανή.

Η ιδέα των αποθηκευμένων οδηγιών, «πέρασε» στους υπολογιστές στις αρχές του 20ού αιώνα όταν ο Herman Hollerith χρησιμοποίησε διάτρητες κάρτες για την εισαγωγή/αποθήκευση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απογραφής πληθυσμού στις Η.Π.Α.

Εν ολίγοις, η μηχανή του Hollerith αποθήκευε τις πληροφορίες σε διάτρητες κάρτες, μια μέθοδος αποθήκευσης που χρησιμοποιήθηκε στους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το 1924, η εταιρεία του Hollerith, η Hollerith’s Tabulating Machine Co. και δύο άλλες εταιρείες ενοποιήθηκαν και δημιουργήθηκε η International Business Machines, η γνωστή μας IBM

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Jacquard #punchedcard

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment