Και αν σήμερα εντυπωσιαζόμαστε από την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, τις νέες συσκευές που «σκέφτονται» και ότι όλα είναι στο σύννεφο (cloud), τις προηγούμενες δεκαετίες κάποιοι άνθρωποι διάβασαν πολύ και κλείστηκαν για πολλούς μήνες σε εργαστήρια για να γίνουν όλα αυτά μέρος της τεχνολογικής μας καθημερινότητας. Ένας από αυτούς ήταν ο εικονιζόμενος.
Στις 04.09.1927, γεννήθηκε ο John McCarthy, Αμερικανός στην καταγωγή, πρωτοπόρος και εφευρέτης στην πληροφορική, ήταν γνωστός ως ο «πατέρας της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)» διότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη «έξυπνων» μηχανών.
Το 1955 ο McCarthy δημιούργησε τον όρο artificial intelligence (AI) στην πρότασή που συνέγραψε για τη διάσκεψη του Dartmouth του 1956, την πρώτη διάσκεψη με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη.
Το 1958 δημιούργησε τη γλώσσα του υπολογιστή Lisp, η οποία έγινε η τυπική γλώσσα προγραμματισμού AI και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα όχι μόνο στη ρομποτική και σε άλλες επιστημονικές εφαρμογές αλλά και σε πληθώρα υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Για παράδειγμα, για την ανίχνευση της απάτης στις πιστωτικές κάρτες.
Θεωρείται η μητρική γλώσσα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και είναι η παλαιότερη από τις γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου που χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και σήμερα. Είναι ένα χρόνο μικρότερη από την Fortran.
Την 1η Μαρτίου 1960 δημοσιεύθηκε το πρώτο εγχειρίδιο της γλώσσας προγραμματισμού LISP, δημιουργός της οποίας είναι ο John McCarthy. Η LISP (LISt Processor) δημιουργήθηκε το 1958 όταν ο McCarthy συμμετείχε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη στο MIT (Massachusetts Institute of Technology). Στην ανάπτυξη της LISP, συνεισέφεραν οι Steve Russell, Timothy Hart και Mike Levin.
O McCarthy τη δεκαετία του 1960 συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία τριών από τα παλαιότερα συστήματα κατανομής χρόνου ( Compatible Time-Sharing System, BBN Time-Sharing System και Dartmouth Time Sharing System. Τα συστήματα αυτά επέτρεπαν στους χρήστες να μοιράζονται δεδομένα μέσω σύνδεσης σε έναν κεντρικό υπολογιστή.
Αυτή η τεχνολογία εξελίχθηκε και μείωσε το κόστος χρήσης υπολογιστών και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του διαδικτύου. Επίσης, το computer time-sharing θεωρείται πρόδρομος του cloud computing, μιας μεθόδου αποθήκευσης δεδομένων σε απομακρυσμένους servers.
Το 1962 ο McCarthy έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου και ίδρυσε το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Στάνφορντ, γνωστό ως SAIL, το οποίο έγινε αντίπαλος του MIT.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970, το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία συστημάτων που μιμούνται πολλές ανθρώπινες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, της ακρόασης, του συλλογισμού και της κίνησης.
Το 1966, ο McCarthy και η ομάδα του στο Στάνφορντ έγραψαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε σε μια σειρά σκακιστικών παιχνιδιών με ομολόγους τους από την τότε Σοβιετική Ένωση.
Ο McCarthy είχε καλέσει μέλη του Homebrew Computer Club -μια ομάδα από χομπύστες της Silicon Valley- να επισκεφθούν τα εργαστήρια του Στάνφορντ. Μεταξύ αυτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του McCarthy, ήταν οι ιδρυτές της Apple, Steve Jobs και Steven Wozniak.
Το 1971, ο McCarthy έλαβε το βραβείο Turing και τις επόμενες δεκαετίες δέχθηκε αρκετές ακόμα βραβεύσεις και τιμητικούς τίτλους.
Ο McCarthy ασχολήθηκε επίσης με την ανάπτυξη της Elephant 2000. Μια γλώσσα προγραμματισμού που δέχονται την ομιλία του χρήστη ως εισόδους και εξόδους κειμένου ομιλίας. Η συγκεκριμένη γλώσσα έχει αγγλική σύνταξη και επιτρέπει σε έναν προγραμματιστή να δημιουργήσει ένα «bot συνομιλίας» αξιοποιώντας τις τεχνικές «Sequence to Sequence» και «Long Short-Term Memory». Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν ένα πρόγραμμα το οποίο να ανταποκρίνεται από μόνο του, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου δεν ταιριάζει κανένας από τους προκαθορισμένους κανόνες του. Η ιδέα είναι να αποφεύγονται απαντήσεις του συστήματος, όπως «Δεν ξέρω πώς να σας βοηθήσω σε αυτό» και «Δεν ξέρω».
Ο McCarthy απεβίωσε το 2011.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #AI #JohnMcCarthy #McCarthy #Dartmouth #Lisp #programminglanguage