Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο John Mauchly, ο συν δημιουργός του υπολογιστή ENIAC

Σε αυτή τη σπάνια φωτογραφία του ENIAC, βλέπουμε σε πρώτο πλάνο: από αριστερά τον J. Presper Eckert, στο κέντρο τον John Mauchly και δεξιά τη σύζυγό του Kathleen Antonelli.

Στις 30.08 1907, γεννήθηκε στο Οχάιο των Η.Π.Α. ο συνδημιουργός του ENIAC, του πρώτου υπολογιστή γενικής χρήσης, ο John Mauchly.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σύζυγός του -η Kathleen Antonelli- ήταν μια από τις έξι προγραμματίστριες του ENIAC η οποία εργαζόταν ως «άνθρωπος υπολογιστής».

Το 1932, ο Mauchly έλαβε το διδακτορικό του στη φυσική στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και εργάστηκε ως καθηγητής φυσική στο κολέγιο Ursinus. Σε αυτό το κολλέγιο έγινε ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την εξαιρετική και δυναμική διδασκαλία του και για την έρευνά του στη μετεωρολογία. Επειδή το έργο του απαιτούσε περίπλοκους υπολογισμούς, άρχισε να πειραματίζεται με εναλλακτικές λύσεις αντί της χρήσης του tabulating machine (σύστημα υπολογισμών με διάτρητες κάρτες) σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρόνο που απαιτούνταν για την επίλυση μετεωρολογικών εξισώσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραματισμών, συνέλαβε την ιδέα για μια ηλεκτρονική έκδοση του tabulating machine που θα χρησιμοποιούσε σωλήνες κενού.

Ο Mauchly δεν ήταν έμπειρος στον τομέα των ηλεκτρονικών και για αυτό το 1941 πήγε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Moore στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Εκεί παρακολούθησε ένα θερινό μάθημα για να βελτιώσει τις γνώσεις του για στα ηλεκτρονικά. Έκανε μια πολύ καλή εντύπωση στο προσωπικό και του ζητήθηκε να μείνει ως εκπαιδευτής, πράγμα που έκανε.

Την ίδια χρονιά ο Mauchly έγραψε μια έκθεση στην οποία περιέγραφε τις ιδέες του για μια μηχανή η οποία θα υπολόγιζε τις τροχιές των βολών του πυροβολικού, μια έκθεση που βοήθησε τη σχολή Moore να κερδίσει μια σύμβαση για την κατασκευή του ENIAC, του πρώτου ηλεκτρονικού ψηφιακού υπολογιστή.

Ο Mauchly ήταν ο κύριος σύμβουλος για το έργο ENIAC και ο J. Presper Eckert, Jr. , ο άνθρωπος που έγινε ο στενός συνεργάτης του Mauchly, ήταν επικεφαλής μηχανικός.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπτυξης του ENIAC, οι Eckert και Mauchly και οι συνεργάτες τους αναγνώρισαν πολλές ελλείψεις σε αυτήν τη συσκευή που, λόγω των περιστάσεων του πολέμου, δεν μπορούσαν να τροποποιηθούν.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο για τον ENIAC και τους δημιουργούς του.

Τον Οκτώβριο του 1944, η σχολή Moore υπέγραψε μια συμπληρωματική σύμβαση για τον ENIAC, με σκοπό την βελτίωση του. Αυτή οδήγησε στη δημιουργία του EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer), ο οποίος επρόκειτο να είναι ένας υπολογιστής που θα είχε τη δυνατότητα να αποθηκεύει κάποιο πρόγραμμα.

Κατά τους επόμενους 18 μήνες, ο Mauchly, ο Eckert και οι συνεργάτες τους ολοκλήρωσαν τον ENIAC και ξεκίνησαν την ανάπτυξη του EDVAC. Ο John von Neumann έγινε σύμβουλος στη σχολή Moore και τους βοήθησε στο κομμάτι που αφορούσε το πως ο υπολογιστής θα μπορούσε να αποθηκεύει ένα πρόγραμμα.

Το 1946, οι δύο εφευρέτες εγκατέλειψαν το σχολή Moore λόγω μιας διαμάχης σχετικά με τη νέα πολιτική που είχε υιοθετήσει η σχολή σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Τη στιγμή που αποχώρησαν από τη σχολή, ο υπολογιστής EDVAC βρισκόταν ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Η κίνησή τους αυτή εμπόδισε σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο του EDVAC, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε πριν το 1951.

Το 1946, ο Mauchly και ο συνεργάτης του John Eckert αποχώρησαν από τη σχολή Moore. Τον Ιούνιο του 1946, ο Mauchly και ο συνεργάτης του John Eckert αποφάσισαν να συνεργαστούν με σκοπό τον σχεδιασμό και την εμπορία του Universal Automatic Computer, που ονομάστηκε Univac. Ήταν ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής.

Τον Δεκέμβριο του 1948, η Eckert και η Mauchly ίδρυσαν την εταιρεία Eckert-Mauchly Computer Corporation. Η εταιρεία αυτή δεν άντεξε πολύ καιρό, έτσι οι δύο τους έχοντας εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες για να λάβουν οικονομική υποστήριξη, αναγκάστηκαν να πούλησαν την εταιρεία τους στην εταιρεία Remington-Rand Corporation, τον Φεβρουάριο του 1950. Το 1955, η Remington-Rand συγχωνεύτηκε με την Sperry Corporation και δημιούργησαν την εταιρεία Sperry-Rand.

Τόσο ο Mauchly όσο και ο Eckert συνέχισαν να εργάζονται για την Remington-Rand. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του Univac I, ο Eckert παρέμεινε στην ιδιότητα του μηχανικού. Ο Mauchly ασχολούνταν κυρίως με το λογισμικό του Univac.

Ο Mauchly συνέχισε να εργάζεται για το τμήμα Univac του Sperry-Rand ως διευθυντής της Univac Applications Research μέχρι το 1959, όταν δημιούργησε την Mauchly Associates.

Κατά τη διάρκεια της γόνιμης καριέρας του, ο Mauchly έλαβε πολλές διακρίσεις. Το 1949, έλαβε το Μετάλλιο Howard N. Potts του Ινστιτούτου Franklin. Το 1961, το βραβείο John Scott, Το 1965, το βραβείο Modern Pioneer Award του NAM. Το 1968, το βραβείο Harry Goode Memorial for Excellence και το Emanual R. Piore Βραβείο IEEE το 1978.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο John Mauchly προσπάθησε να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει και να εκπαιδεύσει. Ήταν ένα άτομο με ενδιαφέρουσες και ακόμη και συναρπαστικές ιδέες, αλλά μπορεί καλύτερα να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά έξυπνος, πολύ ζεστός, ευγενικός και ειλικρινής. Ήταν πάντα πρόθυμος να εξηγήσει τις τεράστιες δυνατότητες των υπολογιστών-ειδικά των μικροϋπολογιστών τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον του για τη νέα γενιά ήταν εμπνευσμένο. πράγματι, η σχέση του με τους νέους ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη.

Ο Mauchly είχε παντρευτεί την Kathleen McNulty, η οποία ήταν προγραμματιστής της ENIAC. Είχα επτά παιδιά, 17 εγγόνια και δύο δισέγγονα.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #JohnMauchly #eniac #edvac #pionner #computer

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment