Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο John Kemeny, ήταν μαθηματικός και συν-δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού BASIC.

Για όσες και όσους είχαν ως «όχημα» την BASIC για να ξεκινήσουν με τους υπολογιστές θα ήθελαν μια τέτοια πινακίδα 😉

Στη φωτογραφία ο Kemeny, μπροστά από το καινούργιο του αυτοκίνητο!

Στις 31.05.1926 γεννήθηκε στη Βουδαπέστη ο John Kemeny, ήταν μαθηματικός και συν-δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού BASIC.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε υπάρξει βοηθός του Άλμπερτ Αϊνστάιν και ερευνητής στο πρόγραμμα Μανχάταν (για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας).

Μερικά στοιχεία για την πορεία της ζωής του: Το 1938, ο πατέρας του Kemeny μετανάστευσε στις Η.Π.Α, την εποχή που ο Χίτλερ είχε την εξουσία στη Γερμανία και στην Ουγγαρία επικρατούσε ένας αντι-εβραϊκός νόμος. Έπειτα από 2 χρόνια μετανάστευσε στις Η.ΠΑ. και ο John Kemeny μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Εκεί ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση, στο σχολείο George Washington και στην συνέχεια σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Ο John Kemeny πριν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, έλαβε ειδική άδεια και πήγε να εργαστεί στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos, όπου εκεί συνεργάστηκε με τον διάσημο φυσικό Richard Feynman.

Επίσης εκεί ο Kemeny συνεργάστηκε με τον John von Neumann, συμπατριώτη του και έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα.

Το 1964 ο Kemeny και ο Thomas Kurtz δημιούργησαν τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC καθώς και το Dartmouth Time-Sharing System (DTSS) ένα από τα πρώτα συστήματα αυτού του είδους σε όλο τον κόσμο.
Προτού όμως «φθάσουν» στην BASIC, είχαν πειραματιστεί με γλώσσες προγραμματισμού, όπως η ALGOL 30 (ήταν συνδημιουργός ο Kurtz) και η DOPE (την είχε σχεδιάσει ο Kemeny) την οποία είχαν «τρέξει» στο υπολογιστικό σύστημα LGP-30.

Ο Kemeny ήταν πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Dartmouth από το 1970 έως το 1981 και συνέχισε να διδάσκει προπτυχιακά μαθήματα και να κάνει έρευνα και να δημοσιεύει εργασίες κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το 1983, ο Kemeny και ο Kurtz συνίδρυσαν μια εταιρεία με την ονομασία True BASIC, Inc. για την προώθηση της True BASIC , μια ενημερωμένη έκδοση της γλώσσας.

Ο John Kemeny απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στις 26 Δεκεμβρίου του 1992.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #JohnKemeny #basic #pioneer #programmer

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment