Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Jef Raskin, θεωρείται ο «πατέρας των υπολογιστών Macintosh»

Στην μέση της παραπάνω εικαστικής παρέμβασης με χάρτινα τετράγωνα κουτάκια στεκόταν ο δημιουργός της, πριν αναμειχθεί με τους υπολογιστές Mac!

Ο Jef Raskin αρχικά είχε επιλέξει το όνομα McIntosh, της αγαπημένης του ποικιλίας μήλων, όμως επειδή υπήρχε εταιρεία με αυτό το όνομα (McIntosh Laboratory), κατέληξε στη λέξη Macintosh!

Του αποδίδουν τον τίτλο του «πατέρας των Macintosh» για την πολύτιμη συνεισφορά του για τη δημιουργία αυτών των υπολογιστών.

Επίσης το 1970, ο Raskin μαζί με τον προπτυχιακό φοιτητή του, τον Jonathan Collins, ανέπτυξαν τη γλώσσα προγραμματισμού FLOW.

Ο Jef Raskin γεννήθηκε στις 09.03.1943 στη Νέα Υόρκη και ήταν ο 31ος υπάλληλος της Apple Computer, διευθυντής του τμήματος για τη δημιουργία της σειράς υπολογιστών Macintosh από το 1979 έως το 1982.

Ο Raskin συνάντησε για πρώτη φορά τους συνιδρυτές της Apple Computer, Steve Jobs και Steve Wozniak στο εργαστήριό τους στο γκαράζ, μετά την κυκλοφορία του υπολογιστή Apple II. Ο Steve Jobs σύναψε συμφωνία με την εταιρεία του Raskin, την Bannister and Crun, με σκοπό να συντάξουν BASIC Programming Manual για τον υπολογιστή Apple II.

Ο Raskin είχε δηλώσει σχετικά με το εγχειρίδιο: «Μιλούσα για πενήντα δολάρια τη σελίδα. Μιλούσαν για πενήντα δολάρια για την συγγραφή ολόκληρου του εγχειριδίου».

Το 1982 ο Raskin αποχώρησε από την Apple και ίδρυσε την εταιρεία Information Appliance, Inc. για να εφαρμόσει τις έννοιες της αρχικής ιδέας Macintosh. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας ήταν η SwyftCard, μια κάρτα για το υπολογιστή Apple II. Η Information Appliance ανέπτυξε αργότερα το Swyft ως αυτόνομο φορητό υπολογιστή.
Ο Raskin μέσω της εταιρείας του συνεργάστηκε με την Canon για να σχεδιάσει τον υπολογιστή Canon Cat. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής κυκλοφόρησε το 1987 και ήταν πιο «κοντά» στο όραμα του Raskin για το πώς το θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί ο Macintosh.

Στην φωτογραφία ο Raskin κρατά στα χέρια του ένα μικρο ομοίοωμα του υπολογιστή Canon Cat.

 

Ο Raskin ήταν συγγραφέας του βιβλίου «The Humane Interface» (Addison-Wesley, 2000) και κατείχε μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνίας και εμπορικά σήματα.

Ο Raskin είχε σπουδάσει μαθηματικά και φιλοσοφία στο State University της Νέας Υόρκης στο και πληροφορική στο Penn State. Πριν ενταχθεί στην Apple, εργάστηκε ως καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Επίσης στην επαγγελματική του πορεία εργάστηκε ως μουσικός, μαέστρος και δάσκαλος μουσικής στο Bay Area.

Ο Raskin απεβίωσε στις 26 Φεβρουαρίου του 2005 σε ηλικία 61 ετών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #apple #macintosh #JefRaskin

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment