Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Jean Hoerni, ένας από τους «πατέρες» του transistor με συνεισφορά και στη δημιουργία του chip

O Jean Hoerni, ήταν ένας από τους «πατέρες» του transistor αλλά και με σημαντική συνεισφορά για τη δημιουργία του chip, όμως όταν δεν ήταν στο εργαστήριο «έπαιρνε» τα βουνά!

Αξίζει να σημειωθεί ότι -ως δεινός ορειβάτης- είχε φθάσει μέχρι τα όρη στο Πακιστάν όπου και βοήθησε τον τοπικό πληθυσμό να αποκτήσει πρόσβαση στην εκπαίδευση, χτίζοντας σχολεία.

Ο Hoerni το 1959 εφηύρε τη διαδικασία planar, η οποία σε συνδυασμό με την τεχνική του Robert Noyce για την τοποθέτηση ενός στρώματος διοξειδίου του πυριτίου σε ένα τρανζίστορ, οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ολοκληρωμένου κυκλώματος (chip). Η συγκεκριμένη τεχνική επέτρεψε την τοποθέτηση πολύπλοκων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων σε ένα μόνο chip.

Ο Hoerni γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1924 στη Γενεύη της Ελβετίας. Αποφοίτησε με πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και διέθετε δύο διδακτορικά στη Φυσική, το ένα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το άλλο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Το 1952, μετακόμισε στις Η.Π.Α. για να εργαστεί στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, όπου εκεί γνώρισε τον William Shockley (φυσικό στα εργαστήρια Bell), ο οποίος συμμετείχε στενά στη δημιουργία του τρανζίστορ.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Shockley έπεισε τον Hoerni να συνεργαστεί μαζί του στο νεοσύστατο Shockley Semiconductor Laboratory της εταιρείας Beckman Instruments.
Αλλά η περίεργη συμπεριφορά του Shockley ανάγκασε τους λεγόμενους «προδότες οκτώ» (Hoerni, Julius Blank, Victor Grinich, Eugene Kleiner, Jay Last, Gordon Moore, Robert Noyce και Sheldon Roberts) να εγκαταλείψουν το εργαστήριό του και να δημιουργήσουν την εταιρεία Fairchild Semiconductor.

Το 1958, ο Hoerni παρακολούθησε μια συνάντηση της Electrochemical Society, όπου εκεί ο Mohamed Atalla (μηχανικός Bell Labs) παρουσίασε ένα έγγραφο σχετικά με την «παθητικοποίηση» των p–n junction που ήταν κατασκευασμένα από οξείδιο.
Ο Hoerni κατέληξε στην ιδέα της planar process ένα πρωί ενώ σκεφτόταν τη συσκευή του Atalla και με απλά λόγια πρότεινε την κατασκευή τρανζίστορ, τα οποία όμως περιβάλονταν από ένα στρώμα διοξειδίου του πυριτίου.

Τον Μάιο του 1959, ο Hoerni, έλαβε το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη planar process.

Η planar process ήταν πολύ σημαντική για την εφεύρεση του ολοκληρωμένου κυκλώματος από τον Robert Noyce. Ο Noyce βασίστηκε στο έργο του Hoerni για να συνδέσει διαφορετικά εξαρτήματα, όπως τρανζίστορ, πυκνωτές ή αντιστάσεις, που βρίσκονται στο ίδιο κομμάτι πυριτίου.

Το 1961, ο Hoerni, μαζί με τους αποφοίτους της «σχολής» των «οκτώ προδότων» Jay Last και Sheldon Roberts, ίδρυσε την εταιρεία Amelco (γνωστή ως Teledyne).

Το 1964, ίδρυσε την εταιρεία Union Carbide Electronics και το 1967 την Intersil, εταιρεία που έγινε πρωτοπόρος στην κατασκευή chip CMOS χαμηλής τάσης.

To 1969, το Ινστιτούτο Franklin του απένειμε το το Μετάλλιο Edward Longstreth. Το 1972 έλαβε το Βραβείο McDowell.

Μανιώδης ορειβάτης, ο Hoerni επισκέπτονταν συχνά τα βουνά Karakoram στο Πακιστάν και συγκινήθηκε από τη φτώχεια των ανθρώπων που ζούσαν σε εκείνη την περιοχή.

Ο Hoerni θέλησε να συμβάλει στο έργο του Greg Mortenson (συγγραφέας, ορειβάτης) για την κατασκευή ενός σχολείου στο απομακρυσμένο χωριό Korphe, δίνοντας 30.000$.

Το 1996, ο Hoerni ίδρυσε το Ινστιτούτο Κεντρικής Ασίας, προσφέροντας 1.000.000 δολάρια για να μπορεί να συνεχίσει το έργο το ίδρυμα, ακόμη και μετά το θάνατό του.
Ο Hoerni διόρισε τον Greg Mortenson ως τον πρώτο εκτελεστικό διευθυντή του ιδρύματος, ο οποίος συνεχίζει να χτίζει σχολεία στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Hoerni πέθανε σε ηλικία 72 ετών από μυελοΐνωση στις 12 Ιανουαρίου 1997 στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #transistor #inventor #planarprocess #JeanHoerni

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment