Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Jay Miner, τον ονομάζουν «πατέρα της Amiga»

Στην φωτογραφία ο Jay Miner, τον ονομάζουν «πατέρα της Amiga»!

Ένας σχεδιαστής ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με πλούσιο βιογραφικό στην Atari καθώς και στη δημιουργία chip για ιατρικά μηχανήματα από καρδιακό βηματοδότη έως απινιδωτές!

Ο Miner γεννήθηκε στις 31.05.1932 στην πόλη Mountain View της Καλιφόρνια.

Το 1964 ο Miner ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία General Microelectronics σχεδιάζοντας chip. Ένα από τα πρώτα έργα που συμμετείχε ήταν στη δημιουργία της Victor 3900, η οποία ήταν η πρώτη ηλεκτρονική αριθμομηχανή που είχε κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ολοκληρωμένα κυκλώματα (IC).

Στη συνέχεια εργάστηκε στις εταιρείες Standard MicroSystems και στην American Micro Systems, στην τελευταία από τις οποίες συνέβαλε στη σχεδίαση του μικροεπεξεργαστή MP944 . Το 1973 συνίδρυσε την εταιρεία Synertek, η οποία μεταξύ άλλων έργων, είχε αναλάβει την παραγωγή chip για τις εταιρείες Intel, Rockwell και τις MOS Technology.

Η Synertek λόγω της εμπειρίας της από την κατασκευή της σειράς chip MOS Technology 65xx, ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Atari όταν η γνωστή εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το chip MOS 6507 για την υπό σχεδιασμό νέα –τότε- παιχνιδομηχανή Atari 2600 (VCS, Video Computer System).
Ένας από τους μηχανικούς της Atari, ο Harold Lee, γνώριζε τη δουλειά του Miner στον σχεδιασμό chip, από την εποχή που ο δεύτερος εργαζόταν στην Standard MicroSystems. Έτσι ο Lee πρότεινε στην Atari να συνεργαστεί με τον Miner. Στα τέλη του 1975 η εταιρεία Synertek συμφώνησε με την Atari, ούτως ώστε ο Miner να ηγηθεί στον σχεδιασμό chip για το Atari VCS.

Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, ο Jay εργάστηκε σε ένα έργο με την εταιρεία Intermedics, Inc. για να δημιουργήσει τον πρώτο καρδιακό βηματοδότη με βάση τον μικροεπεξεργαστή.

Το 1982, ο Larry Kaplan , πρώην προγραμματιστής της Atari, προσέγγισε τον Miner για την ίδρυση μιας νέας εταιρείας για τη δημιουργία hardware για videogames. Θα ήταν δύο από τους συνιδρυτές της εταιρείας Hi-Toro (τελικά μετονομάστηκε σε Amiga Corporation ) όπου ο Miner ήταν επικεφαλής της ανάπτυξης ενός chipset που ονομάζεται Lorraine.
Η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο, όμως τα οικονομικά δεν πήγαιναν καλά και για αυτό γρήγορα αναγκάστηκε να «έλθει» σε μια προσωρινή συμφωνία με την Atari, Inc.

Τελικά το 1984, η Amiga Corporation εξαγοράστηκε από την εταιρεία Commodore International.
Στις 23 Ιουλίου 1985 κυκλοφόρησε ο πρώτος υπολογιστής Amiga (1000) με τα λογότυπα και τον δύο εταιρειών να φιγουράρουν στην πρόσοψη του!

Ο Miner συνέχισε να εργάζεται για την Amiga Corporation, ως θυγατρική της Commodore, όμως απογοητεύτηκε από τη διαχείριση της εταιρείας και κυρίως από τις αποτυχημένες ενέργειες των στελεχών μάρκετινγκ της Commodore να προωθήσουν την Amiga στην αγορά υπολογιστών χαμηλού κόστους. Από το 1988 και έπειτα ο Miner, παρότι έφυγε από την εταιρεία, συνέχισε να έχει συμβουλευτικό ρόλο.

Η τελευταία δουλειά του Miner στα ηλεκτρονικά ήταν στην εταιρεία Ventritex, σχεδιάζοντας chip για έναν καρδιακό απινιδωτή.

Απεβίωσε στις 20 Ιουνίου του 1994, σε ηλικία 62 ετών, έπειτα από μακρόχρονα προβλήματα υγείας.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #commodore #amiga #amiga1000 #JayMiner

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment