Ήταν ο εφευρέτης της μνήμης μαγνητικού πυρήνα αλλά και βασικός σχεδιαστής του υπολογιστή Whirlwind.
Πιστεύεται από πολλούς ότι είχε δημιουργήσει και το πρώτη κινούμενη εικόνα στην ιστορία των γραφικών στους υπολογιστές, η δημιουργία του ήταν μια μπάλα που αναπηδούσε («jumping ball») στην οθόνη ενός παλμογράφου.
Ο Jay Wright Forrester, γεννήθηκε στις Η.Π.Α. στις 14.07.1918 και ήταν ένας πρωτοπόρος μηχανικός υπολογιστών.
Στις 28.02.1956 ο Jay Forrester έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μνήμη μαγνητικού πυρήνα (magnetic-core memory). Η εφεύρεση του Forrester έγινε η τυπική συσκευή μνήμης για ψηφιακούς υπολογιστές έως ότου αντικαταστάθηκε από την μνήμη RAM (ημιαγωγών) στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τέτοιου είδους μνήμες χρησιμοποίησε και η NASA για τις αποστολές της.
Η μνήμη μαγνητικού πυρήνα αποτελούνταν από ένα συρμάτινο πλέγμα από δακτυλίους φερρίτη τους οποίους διαπερνούσαν μεταλλικά σύρμ
ατα. Κάθε δαχτυλίδι φερρίτη δημιουργούσε μια θέση, όπου οι δυαδικές πληροφορίες ( 0 ή 1, «περνά» ή δεν «περνά» ρεύμα) μπορούσαν να αποθηκευτούν και να ανακτηθούν μαγνητικά.
Η ικανότητα εντοπισμού συγκεκριμένων διασταυρώσεων ή διευθύνσεων εντός των βασικών δακτυλίων, από τις οποίες οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αποθηκευτούν και στη συνέχεια να ανακληθούν με τυχαία σειρά, δημιούργησε μια πρωτοποριακή μνήμη υπολογιστή.
Για πρώτη φορά μπορούσε η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) και η μονάδα της μνήμης που αποθηκεύονταν τα δεδομένα (προγράμματα, κ.α.) του υπολογιστή, να λειτουργούν διαδραστικά, η μια προς την άλλη.
Το παραπάνω -που εν συντομία περιγράψαμε- είναι η πρώτη μνήμη τυχαίας προσπέλασης, η οποία στην πορεία της και με την εξέλιξη της τεχνολογίας αναπτύχθηκε ως η κύρια μνήμη του υπολογιστή και πολλών άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Σήμερα είναι γνωστή ως μνήμη RAM (Random Access Memory).
Για την ιστορία ειδικά για το Apollo 11, να αναφέρουμε ότι: Το μεγαλύτερο μέρος του «πλεξίματος/ύφανσης» των μνημών φερρίτη πραγματοποιήθηκε από γυναίκες που εργάζονταν σε εργοστάσια της εταιρείας Raytheon και στη συνέχεια η εργασία τους συνδυάστηκε με τις εργασίες πολλών άλλων γυναικών (Μηχανικών και Μαθηματικών) που βοήθησαν τη NASA να φτάσει τελικά στο φεγγάρι.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι: Το 1964, μετά από αρκετά χρόνια δικαστικών διαφορών, η IBM πλήρωσε 13 εκατομμύρια δολάρια στο MIT, για δικαιώματα σχετικά με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Jay Forrester.
Αυτή η οικονομική συμφωνία, ήταν ο μεγαλύτερος διακανονισμός που αφορούσε διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που είχε γίνει μέχρι τότε. Ο Forrester για την εφεύρεση της magnetic-core memory, έλαβε μεταξύ άλλων και το βραβείο IEEE Computer Pioneer,
Κατά τη διάρκεια της ενεργούς δράσης του, ο Forrester είχε αναλάβει και την θέση του καθηγητή στο MIT Sloan School of Management και εκεί ανέπτυξε/εισήγαγε το φαινόμενο Forrester, πιο συγκεκριμένα, αυτό το φαινόμενο περιγράφει τις διακυμάνσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο Jay Wright Forrestr απεβίωσε στις 16.11.2016.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #JayWrightForrester #Whirlwind #mit