Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε o Jack Tramiel, ιδρυτής της εταιρείας Commodore

Μέχρι να ιδρύσει την Commodore, μια εταιρεία που πάρα πολλοί «μάθαμε υπολογιστές», είχε επιβιώσει από στρατόπεδα εργασίας, είχε διασωθεί από το Άουσβιτς, είχε μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. σε ηλικία 19 ετών και κάποια στιγμή εργάστηκε ως οδηγός ταξί.

Στις 13.12.1928, γεννήθηκε o Jack Tramiel στο Łódź της Πολωνίας.

Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το 1939, η οικογένειά του μεταφέρθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στο εβραϊκό γκέτο στο Łódź, όπου εργάστηκε σε εργοστάσιο ενδυμάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 1944, μαζί με τους επιζώντες του γκέτο του Łódź, στάλθηκε στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου όπου και εργάστηκε σε στρατόπεδα εργασίας.

Τον Απρίλιο του 1945 διασώθηκε από 84ο τμήμα πεζικού του στρατού των Η.Π.Α. Το 1947 ο Tramiel μετανάστευσε στις Η.Π.Α., το 1948 εντάχθηκε στον Αμερικανικό στρατό όπου του ανατέθηκε η επισκευή γραφομηχανών στα γραφεία της Νέας Υόρκης.

Το 1953, ενώ εργαζόταν ως οδηγός ταξί, ο Tramiel αγόρασε ένα κατάστημα στο Bronx για την επισκευή μηχανημάτων γραφείου, εξασφαλίζοντας ένα δάνειο 25.000 $ για την επιχείρηση του λόγω της υπηρεσίας του στο στρατό των Η.Π.Α.

Την ονόμασε Commodore Portable Typewriter.

Ο Tramiel ήθελε ένα όνομα στρατιωτικού τύπου για την εταιρεία του, αλλά ονόματα όπως ο Ναύαρχος και ο Στρατηγός ήταν ήδη κατοχυρωμένα, οπότε επέλεξε το όνομα Commodore, που σημαίνει Αρχιπλοίαρχος. Μετακόμισε στο Τορόντο το 1955 και ίδρυσε την Commodore Business Machines αφού συνειδητοποίησε ότι ο καναδικός νόμος θα του επέτρεπε να εισάγει αποκλειστικά ιταλικές γραφομηχανές.

Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία του ακολούθησε τις εξελίξεις και «πέρασε» στις ηλεκτρικές γραφομηχανές, στις εξελιγμένες αριθμομηχανές έως ότου το 1977 να παρουσιάσει τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή (PET). Ακολουθώντας το σύνθημα του, «Υπολογιστές για όλους, όχι για τους εκλεκτούς», όλοι οι υπολογιστές της Commodore είχαν υψηλές επιδόσεις αλλά σχετικά χαμηλές τιμές.

Το 1980, παρουσίασε το VIC-20, ήταν ο πρώτος μικροϋπολογιστής που πούλησε περισσότερες από ένα εκατομμύριο μονάδες.

Το Commodore 64, που κυκλοφόρησε το 1982.

Το 1985 ξεκίνησε την κυκλοφορία των υπολογιστών Amiga, η εταιρεία έγινε ευρέως γνωστή και «μπήκε» στην καρδιά εκατομμυρίων «κομπιουτεράδων».

Τον Ιούλιο του 1984, μέσω της εταιρείας του Tramel Technology αγόρασε από την Warner Communications το τμήμα υπολογιστών της Atari Inc., την μετονόμασε σε Atari Corporation και παρήγαγε τον γνωστό υπολογιστή Atari ST καθώς και άλλα.

Απεβίωσε στις 8 Απριλίου 2012 στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #JackTramiel #commodore #c64 #atari

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment