Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Jack Kilby συμμετείχε στην υλοποίηση του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος (chip)

Ο Kilby έβγαλε αυτή τη φωτογραφία το 2000 και αν μη τι άλλο γνώριζε πολύ καλά ότι όλα αυτά για να δουλέψουν χρησιμοποιούν πολλές από τις ιδέες του για τη δημιουργία του chip!

Στις 08.11.1923 γεννήθηκε ο Jack St. Clair Kilby στην πόλη Jefferson της πολιτείας του Μιζούρι στις Η.ΠΑ.

Ήταν Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός που συμμετείχε (μαζί με τον Robert Noyce) στην υλοποίηση του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος (chip) ενώ εργαζόταν στην Texas Instruments (TI) το 1958.

Επίσης ο Kilby ήταν ο συν-εφευρέτης του φορητού υπολογιστή τσέπης και του θερμικού εκτυπωτή, για τον οποίο είχε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Είχε επίσης διπλώματα ευρεσιτεχνίας για επτά άλλες εφευρέσεις.

Στις 12.09.1958 ο Jack Kilby δοκίμασε με επιτυχία το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα της Texas Instruments για να αποδείξει ότι οι αντιστάτες και οι πυκνωτές θα μπορούσαν να υπάρχουν στο ίδιο υλικό ημιαγωγού.

Το κύκλωμά του ήταν φτιαγμένο σε μια μικροσκοπική επιφάνεια γερμανίου με πέντε εξαρτήματα μεταξύ των οποίων υπήρχαν: μια αντίσταση, ένας πυκνωτής και ένα τρανζίστορ, συνδεδεμένα με σύρμα. Το κύκλωμα του Kilby είχε διαστάσεις 1 x 0,16 εκατοστά. Μαζί με τους Jean Hoerni, Kurt Lehovec, Robert N. Noyce θεωρείται ένας από τους εφευρέτες του ολοκληρωμένου κυκλώματος (IC).

Μέχρι να φθάσουμε σε εκείνη την ημέρα προηγήθηκαν τα εξής:

Ο Kilby ξεκίνησε να εργάζεται για την Texas Instruments το 1958. Το καλοκαίρι του 1958, η όλη η εταιρεία TI έκλεισε για δύο εβδομάδες διακοπών. Ο Jack Kilby, ως νέος υπάλληλος δεν είχε ακόμη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ημέρες για μπορέσει να πάρει άδεια, έτσι έμεινε στη δουλειά και άρχισε να αναζητά μια βιώσιμη λύση σχετικά με τη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων χρησιμοποιώντας ημιαγωγούς.

Ο Kilby δημιούργησε μερικά σχέδια και τα έδειξε στον διευθυντή του, Willis Adcock, μόλις επέστρεψαν οι υπάλληλοι από τις διακοπές τους. Τα σχέδια του Kilby, άρεσαν στον Adcock, όμως ήταν επιφυλακτικός. Ο Adcock πρότεινε στον Kilby να δοκιμάσει να δημιουργήσει ένα δοκιμαστικό κύκλωμα χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από πυρίτιο. Με τις εντολές του Adcock στο «χέρι», ο Kilby μετέφερε τα σκίτσα του στο εργαστήριο και ζήτησε από τους τεχνικούς να κατασκευάσουν μερικές αντιστάσεις και πυκνωτές πυριτίου. Ο Kilby πήρε αυτά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τα συνέδεσε σε ένα κύκλωμα με ένα τρανζίστορ flip-flop.

Στις 28 Αυγούστου 1958, παρουσίασε αυτή την κατασκευή στον Adcock. Ο Kilby «έλαβε» το πράσινο φως για να συνεχίσει το έργο του και τις επόμενες ημέρες στο κύκλωμα που σχεδίασε, ενσωμάτωσε όλα τα επιμέρους εξαρτήματα πάνω σε μια μικροσκοπική επιφάνεια γερμανίου.

Εν ολίγοις στο σημειωματάριό του, είχε σχεδιάσει ένα κύκλωμα ενός ταλαντωτή αλλαγής φάσης (phase-shift oscillator) σε μια μικροσκοπική ράβδο γερμανίου.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι τρεις πρώτοι ταλαντωτές ολοκληρώθηκαν και ήταν έτοιμοι για δοκιμή.

Αυτό που παρουσίασε ο Kilby στους διευθυντές της TI -εκείνη την ιστορική ημέρα της 12ης Σεπτεμβρίου 1958- ήταν μια μικροσκοπική ράβδος γερμανίου, με προεξέχοντα σύρματα, κολλημένα σε γυάλινη διαφάνεια. Ήταν μια πρόχειρη κατασκευή που όμως όταν ο Kilby έδωσε τάση στο κύκλωμα, στην οθόνη του παλμογράφου εμφανίστηκε ένα ημιτονοειδές κύμα.

Στην πορεία το ολοκληρωμένο κύκλωμα εξελίχθηκε και αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό στοιχείο των ηλεκτρονικών συσκευών έως σήμερα.

Στις 06.02.1959 ο Jack Kilby, που εργαζόταν στην Texas Instruments υπέβαλε αίτηση ευρεσιτεχνίας με το όνομα «miniaturized electronic circuits» (μικροσκοπικά ηλεκτρονικά κυκλώματα) για την εργασία του σε μια «συσκευή» πολλαπλών τρανζίστορ. Πρόκειται για το ολοκληρωμένο κύκλωμα Integrated Circuit (IC). Συνολικά, ο Kilby είχε κατοχυρώσει 60 ευρεσιτεχνίες για τις διάφορες κατασκευές του.

Αξίζει να τονίσουμε, όμως ότι αυτός που έκανε πρακτικά εφαρμόσιμα τα συμπεράσματα του Jack Kilby ήταν ο Robert Noyce. Η διαφορά των εργασιών του Kilby και του Noyce ήταν ότι η συσκευή του Kilby ήταν στην πράξη μία απλή συνδεσμολογία τρανζίστορ μέσω καλωδίων, ενώ αντιθέτως ο Noyce πρότεινε την ιδέα για τη διασύνδεση των εξαρτημάτων μέσω μεταλλικών συνδέσμων** σε επίστρωση (layer). **Ίσως τα έχετε παρατηρήσει σε μια ηλεκτρονική πλακέτα, είναι αυτές οι κάθετες οριζόντιες γραμμές που μοιάζουν άλλοτε σαν «λεωφόροι» και άλλοτε σαν «λαβύρινθοι».

Το 2000 είχε λάβει το Νόμπελ Φυσικής για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο Jack Kilby απεβίωσε στις 20 Ιουνίου του 2005.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #innovator #chip #ti #Kilby

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment