Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Ivan Sutherland, αναγνωρίζεται ως «ο πατέρας των γραφικών των υπολογιστών».

Στις 16.05.1938 γεννήθηκε ο Ivan Sutherland, είναι Αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών, αναγνωρίζεται ως «ο πατέρας των γραφικών των υπολογιστών». Επίσης, συγκαταλέγεται ως ένας από τους πρωτοπόρους του Διαδικτύου.

Επίσης, μαζί με τον Bob Sproull κατασκεύασαν το πρώτο VR σύστημα που τοποθετούνταν στο κεφάλι.

Ο Sutherland είναι ο εφευρέτης του Sketchpad, το οποίο δημιούργησε το 1963 κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής. Το Sketchpad είναι από τα πρώτα προγράμματα, τα οποία επέτρεπαν τον άμεσο χειρισμό αντικειμένων στην οθόνη του υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας το Sketchpad, ο χρήστης θα μπορούσε να δημιουργήσει και να χειριστεί γραφικά με ένα στυλό. Η εργασία του, αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη του γραφικού περιβάλλοντος στους υπολογιστές.

Το Sketchpad, το οποίο θεωρείται ο πρόγονος των σύγχρονων σχεδιαστικών προγραμμάτων (CAD), αποτέλεσε μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη των γραφικών στους υπολογιστές και της μεθόδου αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (γραφικό περιβάλλον υπολογιστή).

Ο Ivan Sutherland με το έργο του απέδειξε ότι τα γραφικά υπολογιστών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για καλλιτεχνικούς όσο και για τεχνικούς σκοπούς. Ο Ivan Sutherland μαζί με τον David Evans ίδρυσαν την εταιρεία Evans and Sutherland Computer Corporation με τεχνολογικά προϊόντα για τα computer graphics, σήμερα η εταιρεία ασχολείται με τους προβολείς (projector) για πλανητάρια.

Το 1998, ο Sutherland έλαβε το βραβείο Turing για την εφεύρεση του Sketchpad.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #cad #computergraphics #computer #graphics #Sutherland #AutoCAD

 

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment