Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Fernando José Corbató, εφευρέτης του password στους υπολογιστές

Ο εφευρέτης του password στους υπολογιστές, κάθε φορά που κάποιος βάζει ως κωδικό 1234, κοιτά περίεργα από εκεί ψηλά που είναι!

Ο μπαμπάς λοιπόν του password το εφάρμοσε για πρώτη φορά στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 και έθεσε τα θεμέλια της ψηφιακής ασφάλειας στο μέλλον! Βασικά σκεφθείτε τι γίνεται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, σήμερα…

Ο Fernando José Corbató, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1926 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και έλαβε το πτυχίο του από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια το 1950 και το 1965 το διδακτορικό του στη Φυσική από το MIT.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 εργαζόμενος ως ερευνητής στο MIT συνέλαβε την ιδέα των προστατευμένων λογαριασμών χρηστών με ένα κωδικό, όταν ανέπτυξε το Compatible Time-Sharing System (CTSS), ένα σύστημα το οποίο επέτρεπε σε πολλαπλούς χρήστες να χειριστούν έναν υπολογιστή την ίδια στιγμή. Πιο απλά, ο Corbato, ανέπτυξε μια τεχνική, που ονομάζεται time-sharing, η οποία μοίραζε την επεξεργαστική ισχύ ενός υπολογιστή ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα.

Οι κωδικοί πρόσβασης εισήχθησαν στο CTSS ως ένας τρόπος για τους χρήστες να κρύψουν τα αρχεία και τα προγράμματα στα οποία εργάζονταν από άλλους στο ίδιο μηχάνημα.

Όπως είχε δηλώσει το 2014 στη Wall Street Journal, η δημιουργία κωδικών για τους χρήστες ήταν απλώς θέμα κατηγοριοποίησης τους βασικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Δεν είναι ούτε η μοναδική πρωτοποριακή προσπάθεια του Corbato. Η χρήση του συστήματος CTSS μείωσε τον χρόνο αναμονής για την απόκριση του υπολογιστή από ώρες σε δευτερόλεπτα, καθιστώντας την τεχνολογία πολύ πιο πρακτική. O Corbato ήταν στην ομάδα του MIT που είχε δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα Multics (με Time-Sharing System). Ήταν ένα λ/σ που άνοιξε το δρόμο για τα μελλοντικά λειτουργικά συστήματα όπως το Linux, διαθέτοντας λειτουργίες ελέγχου απορρήτου, ένα ιεραρχικό σύστημα αρχείων (hierarchical file system) και άλλα χαρακτηριστικά που οι σημερινοί προγραμματιστές θεωρούν δεδομένα σήμερα.

Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τον «νόμο του Corbato», ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι προγραμματιστές θα γράφουν την ίδια ποσότητα κώδικα ανεξάρτητα από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Χρησιμοποίησε τη χρήση γλωσσών υψηλότερου επιπέδου αντί για κώδικα κοντά στο μέταλλο που συνήθως είναι πιο χρονοβόρα για τη σύνταξη.

Το 1990, ο Corbato έλαβε το βραβείο AM Turing -το ύψιστο βραβείο που απονέμονται σε επιστήμονες της τεχνολογίας- για την πρωτοποριακή του εργασία για το Time-Sharing System.

O Corbató απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών. (12.07.2019).

Αξίζει να δείτε μια συνέντευξη του, πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο. https://buff.ly/2LojnmD⠀

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #password #innovator #Corbató #innovation

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment