Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Federico Faggin, συν-εφευρέτης των των πρώτων μικροεπεξεργαστών

Ένας Ιταλός πίσω από τους πρώτους μικροεπεξεργαστές!
 
Ο Federico Faggin, είναι ένας άνθρωπος με σημαντική συμβολή στην δημιουργία -και συν-εφευρέτης- των πρώτων μικροεπεξεργαστών. Γεννήθηκε την 01 Δεκεμβρίου του 1941 στη Βιτσέντσα της Ιταλίας.
 
Αποφοίτησε από το Instituto Industriale στη Vicenza το 1960. Έλαβε διδακτορικό στη φυσική από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα το 1965.
 
Το 1968 μετακόμισε στις Η.Π.Α. και προσλήφθηκε στην εταιρεία Fairchild Semiconductor στο Palo Alto. Στην εταιρεία αυτή ο Faggin εντάχθηκε σε μια ομάδα, η οποία δημιούργησε πρωτοποριακές τεχνολογίες, μεταξύ αυτών η κατασκευή του πρώτου εμπορικού μικροεπεξεργαστή στον κόσμο, του Intel 4004 (παρουσιάστηκε το 1970).
 
Έπειτα ηγήθηκε της ανάπτυξης των μικροεπεξεργαστών Intel 8008 και 8080, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία SGT του για σχεδιασμό τυχαίων λογικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
 
Ήταν συνιδρυτής (με τον Ralph Ungermann) και Διευθύνων Σύμβουλος της Zilog, της πρώτης εταιρείας αποκλειστικά αφιερωμένης στους μικροεπεξεργαστές και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των επεξεργαστών Zilog Z80 και Z8.
 
Αργότερα ήταν ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cygnet Technologies και στη συνέχεια της Synaptics η οποία εισήγαγε επιτυχημένα τα touchpads στους φορητούς υπολογιστές καθώς επίσης και αισθητήρες για τις οθόνες αφής, τεχνολογία που υιοθετήθηκε στα έξυπνα τηλέφωνα και tablets.
 
Ο Faggin είναι αποδέκτης των βραβείων Marconi Fellowship και IEEE W. Wallace McDowell.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #anniversary #intel #cpu #intel4004 #zilog #Synaptics

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment