Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Elisha Grey, επινόησε το μουσικό τηλέγραφο, το οποίο θεωρείται ως το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο

Αναφέρεται ως ο «πατέρας» του μουσικού synthesiser (ηλεκτρικό αρμόνιο).

Δημιούργησε τον τηλεαυτογράφο, που ήταν ένας πρόδρομος της σύγχρονης συσκευής φαξ (τηλεομοιοτυπίας)

Επινόησε το μουσικό τηλέγραφο, το οποίο θεωρείται ως το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο. (Δεξιά στην εικόνα).

Ο Elisha Grey έλαβε δεκάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας, όμως όχι για το τηλέφωνο όπου μετά από δικαστικούς αγώνες κατοχυρώθηκε στον Alexander Graham Bell.

Ο Grey γεννήθηκε στην πόλη Barnesville του Οχάιο στις 2 Αυγούστου 1835. Προτού σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Oberlin, είχε εργαστεί σε ένα σιδεράδικο και πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα μηχανικά αντικείμενα.

Ο Grey εφηύρε μια σειρά τηλεγραφικών συσκευών και το 1869 ήταν ένας από τους δύο εταίρους που ίδρυσαν την εταιρεία Western Electric Company (1872).

Στις 29 Δεκεμβρίου 1874, ο Grey έκανε -σε μια εκκλησία- την πρώτη δημόσια επίδειξη της εφεύρεσής του για τη μετάδοση μουσικών ήχων μέσω τηλεγράφου. Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά μουσικά όργανα, Διέθετε ένα πληκτρολόγιο πιάνου δύο οκτάβων. Την εφεύρεσή του την είχε ονομάσει «Musical Telegraph» (μουσικό τηλέγραφο).
Στις 27 Ιουλίου 1875, ο Grey πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ 166.095 για την «Electric Telegraph for Transmitting Musical Tones» (ακουστική τηλεγραφία).

Στις 14 Φεβρουαρίου 1876, την ημέρα που Bell κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο, ο Grey υπέβαλε μια έγγραφη προειδοποίηση ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ίδια εφεύρεση εντός τριών μηνών.

Όταν ο Alexander Graham Bell μετέδωσε για πρώτη φορά τον ήχο μιας ανθρώπινης φωνής μέσω ενός καλωδίου, χρησιμοποίησε έναν τύπου μικροφώνου (liquid transmitter) που είχε αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί λίγο καιρό νωρίτερα από τον Grey. Το γεγονός αυτό «ερχόταν» σε αντίθεση με ό,τι περιέγραφε ο Bell στις αιτήσεις διπλώματος ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε εκείνη την εποχή.

Για αυτά το ζήτημα ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες μεταξύ των Grey και Bell και τελικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο απονεμήθηκε στο Bell.

Το 1880 ο Grey έγινε καθηγητής σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια στο κολέγιο Oberlin, Oberlin, Οχάιο.

Το 1888 και το 1891, ο Grey κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα μηχάνημα που το ονόμασε Telautograph (τηλεαυτογράφο).

Ο τηλεαυτογράφος είχε την ικανότητα να «μεταδίδει» χειρόγραφα ή σχέδια μέσω ηλεκτρικών παλμών. Ήταν ένας αναλογικός πρόδρομος της σύγχρονης συσκευής φαξ και σε κάθε περίπτωση αυτή η εφεύρεση είχε καθοριστική συμβολή στην τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων στον εικοστό αιώνα.

Ο Grey συνέχισε να κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφευρέσεις για το υπόλοιπο της ζωής του, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονταν με το τηλέγραφο.

Ο Grey πέθανε στην πόλη Newtonville της Μασαχουσέτης στις 21 Ιανουαρίου 1901.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ElishaGrey #telephone

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment