Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Edmund Berkeley, δημιουργός του πρώτου περιοδικού για υπολογιστές και του όρου «computer art»

Ήταν ο συγγραφέας του πρώτου δημοφιλούς βιβλίου για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που δημοσιεύθηκε το 1949 αρκετά χρόνια πριν το κοινό ακούσει πολλά για τους υπολογιστές.

Ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο περιοδικό για υπολογιστές εν έτει 1951 και ήταν αυτός που το 1963 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «computer art».

Επίσης, είχε δημοσιεύσει τα σχέδια για έναν υπολογιστή, όπου η μνήμη του είχε μόνο δύο bit!
Στη φωτογραφία εξηγεί σε μια κυρία πως λειτουργούσε αυτός ο υπολογιστής.

Γενικά όλη του η ζωή «γύριζε» γύρω από τα computers.

Ο Edmund Berkeley γεννήθηκε στις 20.03.1909 στις Η.Π.Α. Το 1930 αποφοίτησε από το Harvard έχοντας λάβει πτυχίο στα Μαθηματικά. Από το 1934 έως το 1948 εργάστηκε ως ασφαλιστής στην εταιρεία Prudential Insurance. Στο μεσοδιάστημα αυτό υπηρέτησε στο Αμερικανικό Ναυτικό, όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το 1939 ο Berkeley βρέθηκε στα Bell Laboratories όπου και είδε τον υπολογιστή «complex number calculator» του George Stibitz και το 1942 εντυπωσιάστηκε από τον υπολογιστή Harvard Mark I. Αυτές οι «εικόνες» τον βοήθησαν όταν συνεργάστηκε στην ανάπτυξη του υπολογιστή Harvard Mark II. Το Νοέμβριο του 1946 συνέταξε ένα κείμενο προδιαγραφών με τίτλο «Sequence Controlled Calculators for the Prudential», το οποίο οδήγησε στην υπογραφή σύμβασης μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρείας που εργαζόταν και της εταιρείας Eckert-Mauchly Computer Corporation. Έτσι το 1947, η Prudential απέκτησε έναν από τους πρώτους υπολογιστές UNIVAC. Ο Berkeley έφυγε από την Prudential το 1948 για να γίνει ανεξάρτητος σύμβουλος, όταν η εταιρεία του απαγόρευσε να εργαστεί σε έργα που σχετίζονται με την αποφυγή πυρηνικού πολέμου. Ο ίδιος βέβαια «πάλεψε» ως ακτιβιστής υπέρ της μη χρήσης πυρηνικών όπλων.

Έγινε διάσημος το 1949 με τη δημοσίευση του βιβλίου του Giant Brains, or Machines That Think, στο οποίο περιέγραψε τις αρχές πίσω από τις υπολογιστικές μηχανές (που ονομάζονταν τότε «mechanical brains», «sequence-controlled calculators» καθώς και με διάφορους άλλους όρους). Ο Berkeley σε αυτό το βιβλίο περιέγραψε επίσης μια συσκευή την οποία ορισμένοι χαρακτήρισαν ως τον πρώτο «προσωπικό υπολογιστή», τον υπολογιστή «Simon». Σχέδια για την κατασκευή αυτού του υπολογιστή δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Radio Electronics το 1950 και το 1951. Ο υπολογιστής Simon βασιζόταν στην λειτουργία των ρελέ και λίγα κομμάτια πωλούνταν προς 600 δολάρια. Το πρώτο μοντέλο Simon κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Columbia με τη βοήθεια δύο μεταπτυχιακών φοιτητών.

Ο Edmund Berkeley ήταν ο δημιουργός του πρώτου περιοδικού υπολογιστών, το οποίο ονομαζόταν Computers and Automation και κυκλοφορούσε από το 1951 έως το 1978.
Στο τεύχος Ιανουαρίου 1963 αυτού του περιοδικού, ο Edmund Berkeley δημοσίευσε μια φωτογραφία του Efraim Arazi (Ισραηλινού επιχειρηματία που είχε ιδρύσει την εταιρεία Scitex Corporation με αντικείμενο το graphics design και τις εκτυπώσεις) στην οποία ανέφερε στην λεζάντα της, τον όρο «computer art». Αυτή η εικόνα ενέπνευσε τον Berkeley να ξεκινήσει τον πρώτο Διαγωνισμό Τέχνης Υπολογιστών (Computer Art Contest) το 1963.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, δημιούργησε επίσης τα εκπαιδευτικά παιχνίδια Geniac  (Genius Almost-automatic Computer) και Brainiac, τα οποία είχαν χαρακτηρισθεί ως «computer».

Επίσης, ήταν συνιδρυτής του Αμερικανικού Οργανισμού Association for Computing Machinery. Απεβιώσε το 1988.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #EdmundBerkeley #pioneer #simon #computer

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment