Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Dennis Ritchie, ήταν δημιουργός της γλώσσας προγραμ. C και συνδημιουργός του λ/σ Unix

Όσοι γράφετε σε C και ασχολείστε με το Unix θα εκτιμήσετε αυτή την ανάρτηση!

Στις 09.09.1941 γεννήθηκε στην Αμερική ο Dennis Ritchie, ήταν δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C και συνδημιουργός του λειτουργικού συστήματος Unix.

Ο πατέρας του, Alistair Ritchie, είχε περάσει πολλά χρόνια δουλεύοντας στα Bell Labs και το ίδιο έκανε και ο Dennis Ritchie το 1967. Την επόμενη χρονιά ο Ritchie άρχισε να εργάζεται σε ένα έργο στο οποίο συμμετείχαν οι εταιρείες Bell Labs, General Electric και το Massachusetts Instiute of Technology.

Το έργο αυτό, ονομάστηκε «Multics» (Multiplexed Information & Computing Service) και ήταν μια προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές γενικής χρήσης.

Από την πλευρά του, ο Ritchie βοήθησε στο σχεδιασμό ενός μεταγλωττιστή για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν εκείνη τη στιγμή, την BCPL ( Basic Combined Programming Language).

Ένας συνάδελφος του Ritchie στα Bell Labs, ο Kenneth Thompson, τροποποίησε την «BCPL» σε «B» το 1969.

Στις αρχές της ανάπτυξης του Unix, ο Ritchie άρχισε να τροποποιεί την «B» προσθέτοντας νέα στοιχεία και χαρακτηριστικά σύνταξης που μετέτρεψαν την «Β» στην φημισμένη γλώσσα προγραμματισμού «C» το 1972.

Ο βασικός κορμός του Unix γράφτηκε αρχικά στην «Β», αλλά τελικά ξαναγράφτηκε με την «C».

Ο Ritchie μοιράστηκε μαζί με τον Thompson το βραβείο Turing το 1983, μεταξύ και άλλων βραβείων που τους απονεμήθηκαν ήταν το μετάλλιο Hamming από το IEEE το 1990 και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Bill Clinton το 1999.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #unix #programming #language #DennisRitchie

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment